Heliportul de miliarde, blocat de tarabele cu mici

Un elicopter SMURD s-a rotit ieri minute în şir deasupra aşa zisului heliport din Târgu Jiu, în fapt o platformă de beton care a înghiţit peste 100.000 de euro acum doi ani. Pilotul a fost probabil şocat să vadă că nu poate ateriza din cauza tarabelor cu mici şi bere, dar şi a tiribombei amplasate cu ocazia Zilelor municipiului. În cele din urmă, elicopterul SMURD a fost redirecţionat spre stadion, de unde a preluat un pacient cu infarct.

Ieri, un pacient din Târgu Jiu a necesitat transferul la un alt spital din ţară, iar elicopterul SMURD a aterizat pe un teren de fotbal, heliportul fiind indisponibil. „Acum nu se poate ateriza pe heliport pentru că e plin de tarabe pentru Zilele oraşului“, a explicat un poliţist comunitar. Contactat telefonic pentru o explicaţie, viceprimarul din Târgu Jiu, Iulia Vână, a declarat că nu are informaţii despre vreo decizie prin care elicopterele SMURD să nu mai aterizeze pe heliport.

elicopter_smurd_008

Heliportul, prost semnalizat

Elicopterele SMURD nu pot ateriza pe heliportul de pe insuliţă pentru a prelua pacienţii, pentru că în zonă este plin de tarabe cu mici, bere şi tiribombe.   Heliportul, în care s-au investit peste o sută de mii de euro, arată oricum ca o platformă betonată, în nici un caz asemenea unui spaţiu unde să aterizeze elicopterele. În fapt, agitaţia de pe Insuliţă şi luminile tiribombelor ar fi putut oferi elicopterelor, pentru prima dată, un indiciu despre locul unde să aterizeze.

Chiar şi Curtea de Conturi a constatat, după controlul făcut anul trecut la Primăria Târgu Jiu, că „Marcajele şi inscripţionările efectuate la Heliportul de pe insula râului Jiu nu corespund din punct de vedere calitativ cerinţelor din proiectul de execuţie (vopseaua nu este sticloasă, prezintă crăpături, nu a folosit tehnologia indicată de către proiectant, etc)”.

Heliportul a fost construit după ce în toamna lui 2012, în plină campanie electorală, Guvernul a alocat aproape o jumătate de milion de lei pentru betonarea suprafeței pe care urmau să aterizeze elicopterele SMURD, dar și cel care îl aduce pe Victor Ponta de 2-3 ori pe an în Colegiul în care a fost ales ca parlamentar.

Investiţia va depăşi 600.000 de euro

Heliportul din Târgu Jiu, pentru care Guvernul Ponta a alocat 450.000 de RON în campania electorală, va costa de fapt peste 2,7 milioane RON. Consilierii locali au aprobat în ianuarie 2013 „reactualizarea indicatorilor tehnico-economici” din proiectul de amenajare a unui heliport la Târgu Jiu. În dreptul indicatorilor reactualizaţi era trecută o singură sumă, de 2.732.810 lei. Banii ar fi trebuit daţi pe instalaţiile electrice şi de balizaj,pe instalaţii de alimentare cu energie electrică, precum şi pe un grup electrogen automat. Dar, a trecut un an şi jumătate şi nu s-a mai întâmplat nimic.

Circuitul banilor

Pe 14 noiembrie 2012, Guvernul Ponta 1 a aprobat „alocarea din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, a sumei de 451 mii lei bugetului local al municipiului Târgu Jiu, judeţul Gorj, în vederea finanţării obiectivului de investiţii "Amenajare Heliport - Insula Râului Jiu, municipiul Târgu Jiu".

La 20 decembrie 2012, este atribuit contractul „Amenajare heliport Insula Râului Jiu” către Hidroconstrucţia Târgu Jiu, care a licitat 360.000 de lei fără TVA, la licitaţie concurând doi participanţi. Obiectul contractul a fost definit pe SEAP ca fiind „Construirea unui heliport necesar SMURD-ului si nu numai”.

La 11 ianuarie 2013, primăria a anunţat că lucrarea este gata în proporţie de 90%. La 28 ianuarie 2013, Consiliul Local a votat hotărârea privind „reactualizarea indicatorilor tehnico-economici” şi probabil cândva va urma o altă licitaţie. Rămâne de văzut de unde va asigura primăria suma de 2,7 milioane RON.

Vizualizări: 1,118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: