Sărbătoare dedicată unui pom care renaşte - castanul

Autorităţile locale şi judeţene şi-au dat vineri întâlnire la Festivalul castanului de la Tismana.  Evenimentul a avut drept scop prezentarea obiectivelor şi a rezultatelor proiectului coordonat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, menit să salveze plantaţiile de castani din zonă, vechi de câteva secole, afectate de cancer. Conform proiectului, zeci de hectare de castani vor fi tratate, dar şi replantate.

Agenţia Pentru Protecţia Mediului Gorj a organizat vineri un grup de lucru la Tismana dedicat proiectului „Managementul Conservativ al Habitatelor  4070 si 9260 în ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest”, proiect finanţat de UE, menit să salveze şi să protejeze plantaţiile de castani din zonă. Grupul de lucru a fost organizat în cadrul Festivalului castanului, derulat în zilele de 18 şi 19 octombrie. Proiectul se derulează pe o perioadă de cinci ani.

Suprafaţa totală a castanilor în Ocolul Silvic Tismana este de 105 hectare, iar în proiect au fost introduse în reabilitare 85 de hectare, din care 60 de hectare vor fi salvate prin tratamente biologice, iar alte 25 de hectare, care sunt afectate în totalitate, vor fi reabilitate prin plantare. „Calitatea APM Gorj este acea de beneficiar-coordonator în proiectul Life în managementul conservativ a două habitate de tip prioritar la nivelul Uniunii Europene. Evenimentul de astăzi este unul din evenimentele de suflet ale proiectului pe care l-am intitulat Festivalul Castanului, având în vedere că obiectivul general principal al proiectului este reabilitarea acestui tip de habitat care datorită unei ciuperci a ajuns în stadiul de a fi pe cale de dispariţie. Este timp suficient să păstrăm aici în zonă acest vechi habitat, care, dacă nu s-ar fi intervenit în acest moment, Tismana ar fi vorbit la mod istoric de prezenţa acestui habitat”, a declarat Elisabeta Juveloiu, managerul în coordonarea proiectului.

În salvarea plantaţiilor de castani sunt implicate mai multe instituţii. „Este un proiect în parteneriat şi nu al unei persoane sau instituţii. În acest sens, ţin să mulţumesc nu numai colegilor de la APM şi specialiştilor din cadrul ICAS Braşov, responsabili de tratarea biologică a bolii de cancer a castanului, dar şi reprezentanţilor administraţiei sitului Nordul Gorjului de Vest, responsabili de promovarea unui turism ecologic. Sperăm ca acest proiect să fie un deschizător de drumuri şi în ceea ce priveşte partea culturală, prin continuarea şi permanentizarea acestui festival chiar şi după încetarea proiectului”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Castanii, prezenţi de secole la Tismana

Autorităţile locale din Tismana au vorbit despre importanţa plantaţiilor de castani pentru cetăţenii din zonă. De câteva secole, castanul a fost un simbol al comunităţii locale. „Ne bucurăm de colaborarea unor oameni extraordinari, care lucrează la Agenţia de mediu, la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, care prin munca, prin efortul lor, au demarat un proiect de aproximativ două milioane de euro care se va derula aici şi va reuşi să salveze castanul. Castanul îl avem de 650 de ani pe teritoriul nostru, este un simbol, un element de referinţă pentru Tismana şi sperăm să rămână. Are o importanţă economică pentru noi. În afară de fructele care sunt atât de apreciate, mai avem floarea care este valorificată de albine. Mierea de castan este foarte căutată de apicultori, dar şi lemnul cu o fibră şi o rezistenţă deosebită la intemperii. În acelaşi timp este şi un element de impact turistic, pentru că pădurea de castan este un loc care merită şi trebuie vizitat de mai mulţi turişti care ne calcă meleagurile”, a declarat Marian Slivilescu, primarul oraşului Tismana.       

Festivalul castanului s-a aflat la prima ediţie. La eveniment au fost prezente autorităţile locale, cele judeţene, parlamentari, dar şi producători locali.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: