Sărbătoare la Ciuperceni. Începe Festivalul „Plai de cântec şi de dor”

Cetăţenii din Ciuperceni se pregătesc de cea mai mare sărbătoare de peste an din comună. Este vorba de bâlciul anual, care va culmina vineri, 29 iunie, cu Festivalul-concurs „Plai de cântec şi de dor”, eveniment cultural artistic care se află deja la cea de-a X-a ediţie. În fapt, manifestările vor debuta marţi, cu târgul de animale, unde zeci de fermieri din toată ţara îşi vor etala spre vânzare cele mai frumoase exemplare de cabaline, bovine, ovine, caprine, chiar şi porcine.

Manifestările din acest an de la Ciuperceni vor începe cu târgul de animale, ce se va desfăşura marţi şi miercuri în Dealul Zorzilei, într-un obor închis. Tot în acea zonă se va desfăşura vineri şi Festivalul-concurs „Plai de cântec şi de dor”. Competiţia muzicală este destinată soliştilor vocali, soliştilor instrumentişti, dar şi portului popular.  

„La Festivalul-concurs «Plai de cântec şi de dor» vor participa concurenţi de la 8 la 25 de ani. Se va desfăşura în Dealul Zorzilei, unde s-au desfăşurat şi celelalte nouă ediţii. Sunt premii pentru soliştii vocali, instrumentişti şi pentru portul popular. Pentru noi, este cea mai mare sărbătoare. Marţi şi miercuri va fi bâlci de vite, după care este o zi liberă, aşa s-a moştenit din strămoşi. Vor veni fermieri din Sibiu, Hunedoara, din toate judeţele ţării. Este renumit acest târg de animale”, a declarat Dumitru Tăloi, primarul comunei Ciuperceni.    

Concurenţii vor susţine mai întâi repetiţiile cu orchestra, acestea urmând să fie finalizate la ora 14:00, până atunci urmând să aibă loc şi înscrierile. O oră mai târziu va începe concursul în aer liber.

Autorităţile locale vor premia cei mai talentaţi participanţi. La secţiunea solişti vocali, premiul I este în valoare de 250 lei, premiul al II-lea de 200 lei, premiul al III-lea este de 100 de lei, iar menţiunea va fi răsplătită cu 50 de lei. De asemenea, la secţiunea solişti instrumentişti, premiul I este în valoare de 150 lei, premiul al II-lea -100 lei, iar premiul al III-lea - 50 de lei. Premiul special pentru port popular va fi stabilit de juriu, în timpul desfăşurării paradei. Juraţii vor pune un mare accent pe autenticitatea costumului popular.

O mulţime de comercianţi vor fi prezenţi pe amplasamentul pe care se vor desfăşura manifestările. „Vor fi agenţi economici cu de toate, parcuri de distracţii, comercianţi cu haine noi şi second hand, terase de alimentaţie publică. Deja s-au instalat mare parte din comercianţi”, a explicat primarul comunei Ciuperceni.

Vizualizări: 2,026

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: