Sat aproape de oraș, dar departe de civilizație. „De 20 de ani ni se tot promite și nimic!”

Situat la doar câțiva kilometri distanță de Târgu Jiu, un sat din Stănești pare departe de civilizație. Lăsat pe ultimul loc când a venit vorba de modernizări, satul Vălari încă așteaptă să prindă un bilet în trenul României din 2022. Oamenii nu au gaze, apă sau canalizare. Pe la porți, le trec ulițe pietruite care devin impracticabile când plouă sau ninge. Autoritățile vin cu noi promisiuni. Așteaptă bani guvernamentali ca să modernizeze măcar o parte din comună.

Câteva zeci de suflete mai numără satul Vălari, din comuna gorjeană Stănești. E la nici 20 de kilometri distanță de Târgu Jiu, dar odată ajuns acolo nu ai impresia că ești aproape de oraș. Oamenii încă așteaptă să le fie asfaltat drumul. Ulițele înguste sunt de pământ sau pietruite.

„Nu avem asfalt. De peste 20 de ani ni se tot promite și nimic”, a spus un localnic. „Au fost donați bani pentru a face gardul la cimitir. Nu știe nimeni când se va face. Se tot pasează responsabilitatea și nimeni nu face nimic deși obștea a donat 300 de milioane de lei vechi să avem un gard civilizat”, a declarat un alt sătean.

„Ne mai mirăm că se depopulează satul românesc? Păi cum să stai în așa condiții, la doi pași de Târgu Jiu? Apa nu este dacă e secetă sau îngheață. Gazele s-au oprit la intrarea în sat. Asfalt nu e. Ulițele sunt pietruite și, când plouă, se duce tot la vale. Avem încredere în actualul primar, deși e la început, că va face ceva și pentru acest sat că de promisiuni suntem sătui de atâția ani”, a spus un alt localnic.

Aflat la primul mandat, edilul Constantin Bicheru a explicat că a asfaltat ulițe din patru sate și că vor fi făcute modernizări și pentru oamenii din satul Vălari. Proiectul este depus prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

“Cu asfaltările stăm binișor. Am prins cele patru sate: Bălani, Călești, Măzăroi, Obreja, pe care le-am făcut pe buget local. Acum avem pe Anghel Saligny, proiectul a fost deja aprobat. Avem restul de drumuri locale care nu sunt asfaltate: ulițele din satul Călești, Curpen, legătura între satul Curpen și satul Vălari. Și acolo avem un proiect destul de serios și sperăm să fie finanțat”, a explicat edilul din Stănești, Constantin Bicheru.

Vizualizări: 2,789

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: