Scumpiri în lanț: prețuri tot mai mari la alimente și utilități  

Scumpiri ca pe bandă rulantă!  De asta au avut parte gorjenii, în ultimele luni. Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată la utilități. Surprinzător, într-o perioadă a scumpirilor, au fost și servicii pentru care s-a înregistrat o scădere a preţurilor. Datele au fost făcute publice de Direcția de Statistică Gorj și sunt pentru luna aprilie. 


 


În 2022 prețurile pare că „au explodat”, iar asta s-a simțit în buzunarul fiecărui gorjean. De exemplu, comparând luna aprilie 2022 cu luna aprilie a anului trecut aflăm că prețurile de consum au crescut cu 13,76%. Cei mai mulți bani s-au adăugat la prețul uleiului și al produselor de panificație. 


Uleiul s-a scumpit cu 5%, pâinea cu aproape 4%, legumele cu 3% carnea și ouăle cu aproape 3 procente, a transmis Direcția de Statistică Gorj. 


În ceea ce privește mărfurile nealimentare, aici au fost înregistrate scumpiri de-a dreptul fulminante. Pe primul loc se situează energia electrică. Față de aprilie 2021, în aprilie 2022, gorjenii au plătit pentru curentul electric cu 28,65% mai mult. Din păcate, aceasta nu a fost singura scumpire. Lista este mult mai lungă. 


„La grupa de mărfuri nealimentare,  s-au înregistrat creşteri ale indicelui preţurilor de consum, la:  energie electrică (+28,65%), gaze (+26,47%), energie termică (+1,65%), combustibili (+1,65%),  alte mărfuri nealimentare (+1,28%), tutun, ţigări (+1,13%), încălţăminte (+0,86%), articole de igienă, cosmetice şi medicale (+0,80%), îmbrăcăminte, articole de galanterie, pasmanterie şi mercerie (+0,74%),  articole chimice (+0,68%), produse de uz casnic, mobilă (+0,48%),  produse cultural-sportive (+0,31%)”, se mai arată în aceeași statistică. 


 


Și în ceea ce privește serviciile s-au înregistrat creșteri ale prețurilor pe întreg teritoriul României și, implicit, în județul Gorj. În top, „fruntașe” la majorarea prețurilor sunt serviciile de apă, canal și salubritate, ale căror facturi „au ars” la buzunarul gorjenilor.  


„La grupa de servicii, s-au înregistrat creşteri ale indicelui preţurilor de consum, la: apă, canal, salubritate (+2,78%), transport interurban (alte feluri de transport)  (+2,50%), restaurante, cafenele, cantine (+1,78%), transport urban  (+1,75%), îngrijire medicală (+1,11%), alte servicii cu caracter industrial (+1,02%), reparaţii auto, electronice şi lucrări foto (+0,75%), confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte (+0,61%), cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu învăţământul şi turismul (+0,58%), igienă şi cosmetică (+0,54%),  chirie (+0,51%), alte servicii (+0,36%)”, au precizat reprezentanții Direcției de Statistică Gorj. 


Paradoxal, există și ieftiniri, în această „mare” a scumpirilor. Potrivit aceleiași statistici, scăderi ale indicelui preţurilor de consum  s-au înregistrat la poştă şi telecomunicaţii, -0,04%. 


Rata medie lunară a inflaţiei în perioada 01 ianuarie 2022–30 aprilie 2022 a fost de 1,9%, mult mai mare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când a fost de doar 0,6%.

Vizualizări: 788

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: