Se schimbă legea pentru reciclarea sticlelor în România!

Reciclarea deșeurilor este un aspect important al protejării mediului înconjurător. Sticla, de pildă, este un material 100% reciclabil, ceea ce înseamnă că poate fi refolosită de nenumărate ori fără a-și pierde din calități.

Sticlele utilizate pentru băuturi, cum ar fi cele pentru apă, suc, bere și vin, sunt printre cele mai frecvent reciclate. Acestea sunt fabricate dintr-un tip de sticlă ce poate fi topită și refolosită pentru a produce noi recipiente. Înainte de a le recicla, este important să le îndepărtezi capacul.

Ambalajele pentru care trebuie să plătești garanția sunt marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”, indicând eligibilitatea lor pentru sistem. Pe de altă parte, recuperarea garanției este valabilă doar pentru aceste ambalaje etichetate corespunzător.

Există și cazuri când sticlele nu sunt acceptate de aparat, deși au eticheta SGR intactă. Mulți români nu știu cum trebuie să pregătească sticlele înainte de reciclare. Așadar, ele trebuie golite complet de conținut, nu și spălate!

În plus, forma sticlelor trebuie să fie intactă, identică cu cea de la raft. În caz contrar, ambalajul va fi respins de aparat. Dacă sticla a fost presată, eticheta și codul de bare vor fi deteriorate. Prin urmare, posibilitatea introducerii ambalajului respectiv în sistem va fi compromisă!

De asemenea, dacă dopul este prea strâns, forma sticlei se poate modifica, oficialii RetuRo recomandând strângerea fermă a dopului, dar nu la maximum.

Există însă o schimbare importantă din 3 iulie 2024! Recipientele din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă (dacă e din plastic). 

Noua regulă vizează sticlele din plastic cu orice tip de conținut, de la apă, băuturi carbogazoase, sucuri, la băuturi alcoolice.

SGR a devenit obligatoriu în România, consumatorii fiind nevoiți să plătească o garanție de 0,5 lei pentru fiecare recipient din sticlă, plastic sau metal, cu un volum între 0,1 și 3 litri.

Vizualizări: 4,171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: