Secretul mumiei scheletice de doar 6 centimetri

Oamenii de știință au reușit să dezlege misterul unei mumii scheletice descoperite în deșertul Atacama din Chile în 2003. Câțiva ani s-a crezut că aceasta este de origine extraterestră.

Corpul are o lungime de doar 6 centimetri, fiind probabil un făt. Cu toate acestea, are o structură scheletică care pare a fi aceea a unui copil de 6 ani. Deoarece mumia avea 10 perechi de coaste în loc de 12 și un cap alungit, unii credeau că ar putea fi un extraterestru.

Dar testele ADN au confirmat faptul că scheletul, poreclit "Ata", a fost uman. Analiza efectuată de Garry Nolan, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Stanford, a confirmat faptul că scheletul nu era nepământesc, nici primat, așa cum au speculat unii. A fost fătul unei fete care a suferit de o serie de mutații genetice severe. Unele dintre aceste mutații nu au fost niciodată legate de problemele osoase sau de dezvoltare.

Nolan a declarat presei americane că Ata era fie mort, fie că a murit imediat după naștere. "A fost atât de grav malformat, că nu putea să se hrănească", a spus el.

Testele au arătat, de asemenea, că rămășițele nu erau vechi, așa cum se credea, ci aveau doar 40 de ani. "Este într-adevăr o poveste despre o tragedie umană. O femeie a avut un copil malformat, a fost păstrat într-o manieră și apoi  vândut ca un artefact ciudat. Se pare că este uman, cu o poveste genetică fascinantă, din care am putea învăța ceva important pentru a-i ajuta pe alții. Poate să se odihnească în pace", a spus cercetătorul.

Vizualizări: 2,454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: