Şefă din Primăria Târgu Jiu, reţinută pentru corupţie

Acuzații grave îi sunt aduse unei directoare din cadrul Primăriei Târgu Jiu, Teodora Ciobanu dormind azi-noapte în spatele gratiilor după ce procurorii DNA de la Craiova au reținut-o pentru 24 de ore. Ea riscă inclusiv un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pentru acuzațiile de corupție formulate la adresa sa, instanța urmând să decidă azi cu privire la acest aspect. Ea este acuzată că cerea ani pentru a facilita angajări la instituţia pe care o conduce.

Ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție au mers ieri dimineață la Teodora Ciobanu și i-au cerut să îi însoțească pentru a „clarifica” vreo câteva reclamații depuse în timp la adresa sa, „clarificările” având loc nu la Târgu Jiu, ci la Craiova, în birourile procurorilor anticorupție. ”Clarificările” presupuneau inclusiv lămurirea unor discuții telefonice interceptate între suspecta de fapte de corupție și subordonații săi, discuțiile de la telefon nefiindu-i acesteia dintre cele mai favorabile. Informațiile despre iminenta reținere a Teodorei Ciobanu au circulat în tot cursul zilei, jurnaliștii fiind bombardați inclusiv cu „ponturi” despre percheziții care s-ar fi desfășurat la sediul Direcției de Protecție Socială la care Ciobanu era șefă, instituția desfășurându-și însă ieri activitatea normal. În cele din urmă, Biroul de presă al DNA a comunicat oficial că Teodora Ciobanu a fost reținută începând cu ora 15.30 și acuzată de luare de mită în formă continuată, o acuzația care nu a fost formulată prea des până acum la adresa vreunui șef de prin Gorj.

Angajări și promovări pe bani

„În perioada 2007-2015, inculpata Ciobanu Teodora Cristina, în calitate de director în cadrul Direcției Publice de Protecție Socială (DPPS) Târgu-Jiu, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 4.000 lei – 3.000 de euro, primind în final suma totală de aprox. 4.000 euro.
Sumele de bani au fost pretinse și primite de inculpata Ciobanu Teodora Cristina în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în vederea angajării sau promovării persoanelor respective pe diferite funcții (infirmier, asistent medical, etc.) din cadrul instituției publice unde inculpata își desfășura activitatea. În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.  Inculpatei Ciobanu Teodora Cristina i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca la data de 22 mai 2015 să fie prezentată Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, arată DNA. Informațiile venite dinspre anchetatori arată că șefa de la Protecție Socială „taxa” orice angajare sau promovare a subordonaților săi, unii dintre aceștia plângându-se în presă de-a lungul vremii inclusiv despre faptul că au trebuit să o gireze pe Ciobanu în obținerea unor credite pe care tot ei le-ar fi plătit ulterior. Teodora Ciobanu a reacționat în momentele respective precizând că a avut unele probleme financiare pe care însă le-ar fi rezolvat, cercetările procurorilor arătând însă că soluțiile găsite de aceasta la problemele respective nu au fost tocmai cele mai legale.

„Creierul” de la Zilele Orașului

Întâmplător sau nu, reținerea Teodorei Ciobanu are loc în plină desfășurare a Zilelor Municipiului Târgu Jiu, o manifestare de o săptămână, organizată de Primăria Târgu Jiu și instituțiile din subordine. Șefa de la Protecție Socială a fost cea care a gândit cel mai adesea programul acțiunilor de acest gen, marți seara ea având chiar motive temeinice să se bucure după ce, cu ajutorul pompierilor de la Minprest Serv SA, a reușit să proiecteze pe o perdea de apă un filmuleț de promovare a orașului care a fost urmărit pe Insuliță de mii de persoane prezente la Zilele Orașului. Operațiunea respectivă ar fi costat zeci de mii de euro dacă ar fi fost executată de o firmă privată, Municipalitatea fiind scutită de costurile respective datorită modului în care Ciobanu a reușit să pună lucrurile cap la cap și să realizeze proiecția respectivă aproape gratis. Teodora Ciobanu a fost la începutul anilor 90 unul dintre fondatorii de programe tv la singura televiziune privată ce exista în Târgu Jiu în acea perioadă, ulterior ea renunțând la presă și angajându-se în cadrul Primăriei Târgu Jiu, unde s-a ocupat de acțiuni cu caracter social și umanitar. Totodată, numele ei a mai apărut într-un scandal atunci când artistul Paul Popescu a declarat că o girase să facă un împrumut la bancă, dar s-a trezit că plăteşte ratele directoarei şi nici nu mai dădea de Ciobanu. Paul Popescu a avut conturile blocate, dar după apariţia ştirii şi-ar fi recuperat banii.

Vizualizări: 274

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: