Șefi habarniști, martori ai CEO în dosarul morţii unui muncitor

Tudor Burducea este angajatul Complexului Energetic Oltenia care și-a pierdut viața în ianuarie 2015 într-un accident de muncă, în procesul ce vizează moartea sa fiind audiați, miercuri, doi dintre șefii pe care bărbatul îi avea la vremea respectivă. Ambii martori, un director de producție și preparație la Termocentrala Turceni, precum și un dispecer șef, au avut în fața instanței de judecată cam același gen de răspunsuri pe care cu două săptămâni în urmă l-a dat și fostul director Corneliu Dițescu.

„Nu știu”, „nu cunosc”, „nu vă pot preciza” sau „nu am fost informat” a fost genul de răspunsuri pe care martorii cu funcții, ieșiți la pensie între timp, le-au dat în fața instanței. Amândoi au fost propuși ca martori de inculpata CE Oltenia, trimisă în judecată de procurori pentru prima dată în istoria sa.

La un moment dat, unul dintre martori, Octavian Bărbuți, a răspuns de atât de multe ori cu „nu știu” că a fost luat prin surprindere când procurorul de caz l-a întrebat un lucru elementar la care el a dat același răspuns. A revenit însă în momentele următoare când a realizat că, de fapt, trebuia să spună cu totul și cu totul altceva.

Celălalt martor, Vasile Vlad, a menționat și el că la ședințele operative pe care șefii le aveau se cerea în permanență ca vagoanele cu cărbune să fie golite complet și cât mai repede, fără să se menționeze în mod expres și cum să se realizeze lucrurile respective. Teoretic, minerii știau că nu au voie în interiorul vagoanelor pentru a desprinde cărbunele înghețat, dar Tudor Burducea a făcut greșeala respectivă și a plătit cu viața. Acum, șefii săi spun că nu ei l-au trimis acolo, deși alți colegi de-ai săi audiați în proces au menționat exact contrariul.

În acest dosar, procurorii au trimis în judecată atât Complexul Energetic Oltenia, dar și pe doi șefi pe care Burducea îi avea în momentul producerii tragediei. Maistrul şef de tură Constantin Năboiu şi şeful de secţie Virgil Paliu Vlăduţu sunt judecați alături de CEO pentru moartea lui Tudor Burducea, procesul urmând să continue și luna viitoare, prin audierea altor martori.

Vizualizări: 3,431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: