Semnalul de alarmă tras de un arhitect din Gorj cu privire la rezistența clădirilor la cutremure: „Va fi jale mare“

Corneliu Răducan, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din județul Gorj, trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care s-au construit și se construiește în Gorj.

Acesta susține că sunt cazuri în care constructorii nu respectă proiectul, pentru că meșterul care lucrează face recomandări necorespunzătoare.

„Doamne ferește să vină și la noi un cutremur de o asemenea intensitate, pentru că va fi jale mare, pentru că legislația îți permite să construiești căsuțe cu parte și etaj doar cu proiectul de autorizație, o variantă simplificată a proiectului, ceea ce nu e în regulă, iar la noi toată lumea ascultă de meșter, nu de arhitect sau inginer. Eu am pe această temă tot felul de discuții cu diverși clienți, care îmi spun că le-am făcut mari stâlpii, pentru că a vorbit el cu meșterul și nu e bine. Uite unde se ajunge dacă te iei după meșteri. 

Blocurile mai vechi sunt mai rezistente decât cele care se fac acum. Nu cred că la noi se respectă în totalitate proiectul și sunt expuse la un eventual cutremur“, a spus acesta la Radio Târgu Jiu. 

Acesta a spus că în Gorj clădirile sunt proiectate să reziste la un cutremur de 8 grade Richter: „La noi în Gorj se proiectează clădirile pentru a rezista la un cutremur de gradul 8. Cele de la turci au fost 7,6 grade pe Richter și, teoretic, ar putea să reziste. 

Blocurile care s-au prăbușit în Turcia arătau bine, dar structura cum era. Este nevoie să ai o fundație și o structură solidă și rezistentă“.

Corneliu Răducan a spus că, în vara acestui an, legislația în construcții va fi modificată substanțial urmând să apară un nou Cod al Construcțiilor și Urbanismului.

Vizualizări: 3,822

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: