Semnele care vă arată că ceapa este gata de recoltare!

Ceapa este una dintre puținele legume mai puțin pretențioase și care nu lipsește din gospodăriile românilor. De regulă luna iulie este ideală pentru a scoate ceapa sădită toamna sau primăvara dar sunt anumite semne pe care trebuie să le luați în calcul la recoltare. 

 Ceapa nu trebuie scoasă din pământ cât timp este încă verde pentru că riscăm să putrezească frunzele. O regulă bună despre momentul recoltării cepei este să așteptăm până când jumătate din frunze se ofilesc. Pe măsură ce ceapa se apropie de maturitate, cepele încep să acumuleze apă și zaharuri în bulbi și să tragă zaharuri și substanțe nutritive din frunze în bulbi, ceea ce face ca frunzele să moară înapoi și vârfurile să se lase în jos.

Dacă ați plantat ceapă ideal ar fi să o recoltați în aproximativ 90 de zile de la plantare sau mai mult chiar, în funcție de zonă.

Iată care sunt semnele că ceapa este gata pentru recoltare:

Când zona de deasupra gâtului, locul în care frunzele se întâlnesc cu bulbul, începe să se simtă moale, transferul de carbohidrați de la frunze la inele s-a încheiat, ceea ce înseamnă că a avut loc diviziunea celulară finală în inele. În această etapă, ar trebui să udați mai rar ceapa pentru a preveni  apariția mucegaiului negru în solurile umede. 

Când unele dintre vârfuri se lasă în jos reflectă gâtul 100% moale, chiar dacă nu toate vârfurile sunt în jos. Există o bună dezvoltare a foilor uscate în această etapă și sunt vârfuri verzi adecvate pentru a preveni opăriturile solare în timpul uscării.

Când toate frunzele sunt în jos, ceapa a terminat de scos zaharurile din vârf și umezeala din rădăcini, dar dezvoltarea bulbului va continua să aibă loc. Regula generală este să așteptăm ca 85-90% din frunze să cadă înainte de recoltare. Dacă creșteți pentru depozitare, ar trebui să aibă loc o ultimă udare ușoară pentru a permite cepei să respire puțină umiditate înainte de recoltare și pentru a fi mai dulce. 

Cavitatea gâtului, sau partea superioară a cepei, nu trebuie să fie scufundată sau moale înainte de a ridica ceapa din sol.

Și, atenție, cel mai bine este să vă scoateți ceapa dimineața, înainte de a se produce cea mai mare căldură și lumina directă a soarelui. Iar pentru a o usca alegeți suprafețe unde nu există umiditate, situate la umbră.

Vizualizări: 14,288

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: