Dacă dovlecelul nu face rod apelați la polenizarea manuală a florilor

Este posibil ca albinele să nu fie disponibile în perioada de înflorire a dovlecelului dacă ați observat că florile voastre de dovlecel mor pe plantă.   Practic, dacă nu sunt polenizate se usucă și se înnegresc la un capăt.

Florile cad diferit, în funcție de faptul că poate fi o floare masculină sau feminină. Florile masculine cad atunci când își aruncă polenul iar florile feminine cad dacă nu sunt polenizate.

La începutul sezonului, dovleceii (și alte plante precum castraveții) pot produce o duzină sau mai multe flori, dar acestea sunt de obicei florile masculine, cele cu polen. 

Uneori, florile feminine înfloresc înaintea florilor masculine, așa că nu există polen disponibil iar fără polenizare florile feminine se vor usca și vor cădea.

Vremea joacă un rol și în polenizare. Dacă vremea nu este suficient de uscată și caldă, albinele ar putea să nu fie în preajmă pentru a ajuta la mutarea polenului de la florile masculine la cele feminine. Alte motive pentru care plantele își piardă florile includ prea puțină sau prea multă apă și condițiile proaste ale solului.

Dacă apelați la polenizarea manuală începeți dimineața devreme, când polenul este disponibil și găsiți flori masculine și feminine proaspăt deschise.  Aveți nevoie de o pensulă sau un bețișor de urechi. Introduceți bețișorul în floarea masculina pană când veți vedea polenul pe bețișor.

Apoi atingeți sau rostogoliți ușor polenul din floarea masculină pe stigma din centrul florii feminine. 

Polenizarea manuală a dovleceilor poate fi realizată pentru a asigura o producție mai bună a fructelor sau pentru a păstra anumite caracteristici genetice în culturile de dovlecei. 

Pentru a putea poleniza manual florile trebuie să înțelegi diferența dintre florile masculine și cele feminine.

Florile de mascul au un tulpină subțire, numită pedal, iar în mijloc au un stigmat galben, care conține polenul. Florile de feminin au o tulpină mai groasă și prezintă un ovar mic în partea de jos, care va dezvolta ulterior fructul.

În cazul florilor mascul poți să le tai definitiv pentru că acele nu vor avea rod.

Dacă polenizarea manuală a fost făcută cu succes, fructul ar trebui să înceapă să crească pe planta de dovleac. Urmează dezvoltarea lor și asigură-te că le oferi condiții optime de creștere, cum ar fi suficientă apă și lumină.

Polenizarea manuală poate fi utilă în anumite situații, dar, de obicei, în mediul natural, dovleceii sunt polenizați de albine și alte insecte. 

Galerie foto


Vizualizări: 2,683

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: