Și-a deschis casa turiștilor: ”Este foarte frumos. Așa ceva nu am mai văzut!”

Pentru a atrage cât mai mulți turiști, localnicii unei comune din județul Gorj s-au gândit să-și deschidă ușile caselor vizitatorilor. Într-un cadru de poveste, oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, iar cei care ajung la Peștișani pot vedea obiecte vechi de peste 100 de ani.

Vechi de zeci de ani, câteva locuințe din Peștișani au fost date spre vizitare turiștilor veniți din toate colțurile țării. Proprietarii le prezintă crâmpeie din viețile lor, obiecte tradiționale din lăzile de zestre și le vor pune pe masă bucate Bio, specifice zonei. Covoarele țesute la război, costume populare vechi, ștergare tradiționale sau vasele din lut, toate i-au lăsat pe turiști cu gura căscată.

”Așa ceva nu am mai văzut până acum. Super frumos. Mi-aș dori să probez costumele astea naționale. Gorjul cu Doljul nu se prea aseamănă la port. Mi-aș dori să port și eu măcar o singură dată un costum popular gorjenesc. Este super ok ideea și dacă poate cât mai multă lume să vină să vadă lucrurile astea, sunt foarte vechi și este super, nu am cuvinte să vă spun”, a spus o turistă.

Turiștii nu au mai rezistat și au îmbrăcat câteva ii gorjenești. De asemenea, oaspeților le surâde ideea de a rămâne măcar o noapte și să doarmă pe paturile de paie. ”Îmi place foarte mult să port o ie. Nu se prea mai găsesc astfel de lucruri cum sunt acestea. Chiar mi-ar plăcea măcar o singură dată să dorm aici pe aceste paturi”, a mai declarat un vizitator.

Ideea proprietarei a venit tocmai pentru a-i face și pe alții să facă astfel de gesturi, iar turismul ar putea lua amploare în localitatea Peștișani. ”Pe perioada pandemiei nu aveam unde să ducem copiii și am plecat pe ideea că, dacă am deschide casele de la țară, i-am ajuta și pe alții care nu ar avea unde să vină la țară, să vadă o curte frumoasă și să plece departe de toată nebunia de la oraș. Vreau să încurajăm și pe alți locuitori să facă acest gest”, a spus Adriana, proprietara casei.

Odată ajungi într-o astfel de locație, turiștii nu se vor plictisi. ”În casa mea pot să vadă totul tradițional, de la cum se locuia, cum mâncau, cum dormeau. Avem și animale, se mai ocupă părinții mei de ele”, mai spune Adriana.

Bucatele tradiționale nu lipsesc nici ele, iar totul este pus la dispoziția turistului în mod gratuit. ”Noi îi așteptăm cu tot ce putem face în casă și ce surplus avem noi, vrem să donăm mai departe. Încurajăm oamenii să se întoarcă în mediul rural, găsesc tot ce se poate Bio. Momentan nu plătesc nimic turiștii. Totul este gratis. Pe viitor dacă nu putem susține acest proiect, poate punem o mică taxă, dar nu se știe niciodată”, a mai adăugat proprietara.

Adriana vrea ca pe viitor să organizeze și tabere de pictură, chiar în fața căsuței, meseria ei de bază fiind artist plastic.

Vizualizări: 4,806

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: