A venit iarna la munte. Nu au mers pe Transalpina, dar s-au bucurat de zăpadă

Iarna a venit mai repede în staţiunile montane din România. Temperaturile scăzute au făcut să cadă şi primii fulgi de nea. Spre exemplu, cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, a fost închisă temporar din cauza poleiului depus pe partea carosabilă. Şoferii au făcut cale întoarsă, iar alţii s-au bucurat din plin de zăpadă.

Iarna i-a luat prin surprindere pe turiştii care voiau să mai facă o plimbare pe Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, însă au rămas surprinşi atunci când au văzut că tronsonul de drum este închis. Chiar şi aşa, turiştii s-au bucurat din plin de peisajele uimitoare şi au făcut câteva fotografii inedite. Unii spun că iarna s-a instalat mai repede decât s-ar fi aşteptat ei.

”Nu ne aşteptam să vedem zăpadă. Este bucuria noastră. Ne pare rău că nu am ajuns unde ne-am propus. Cam repede a venit iarna. Sperăm că se mai deschide. În fiecare an, de când vin aici, nu s-a închis aşa devreme”, a spus un turist.

Cei care nu au stiut că drumul spre Transalpina este închis, au făcut cale întoarsă. ”Este închis, gata, nu se mai poate trece. Atunci ne întoarcem!(...) Am zis să trecem Transalpina, dar nu se poate, dar e bine şi aşa. (Speraţi să fie iarnă în octombrie?) Nu, speram să fie frig, dar nici chiar aşa. Zăpada asta e aşa de frumoasă, dar nu cred că se mai ia până la primăvară”, au mai spus câțiva turiști.

Reprezentanţii Secţiei Drumurilor Naţionale recomandă şoferilor să fie atenţi şi să nu se aventureze pe drumul spre Transalpina. ” Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, temperaturi foarte scăzute şi precipitaţii, Compania Naţională de Drumuri împreună cu Politia Rutieră au decis închiderea temporară a circulaţiei pe DN 67 C, între Rânca şi Obârşia Lotrului. Facem un apel la participanţii la trafic să nu depăşească barierele care delimitează trecerea drumului pentru nu-şi pune viaţa în pericol”, transmite Cristi Tudor, reprezentant SDN Târgu Jiu.

Şoferii sunt pregătiţi cu anvelope de iarnă: ”Avem anvelope, avem tot ce ne trebuie, avem căldură”, spune un șofer.

Administratorul unei stâne de pe Transalpina speră ca drumul să se redeschidă zilele viitoare: ” Suntem convinşi că după zilele acestea cu atmosferă de iarnă va veni şi timp frumos şi sper ca autorităţile să înţeleagă să lase acest drum deschis, atât timp cât vremea ne permite”, spune Marioara Babu.

Cabanierii spun că acesta este primul semn că iarna este tot mai aproape: ” Primul semn de 5-10 cm de zăpadă care este acum, este un prim semn că iarna se apropie. Noi ne pregătim pentru iernat”, a declarat Pănescu.

În staţiunea Rânca, la altitudinea de 1700 de metri, temperaturile nu au trecut de 1 grad Celsius, iar zilele următoare se anunţă unele cu mai puţine grade în termometre.

Vizualizări: 2,221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: