Și ce-o să ne facă nouă Trump ăsta?

Spun unii: ”da, dom’le, și a ieșit Trump președinte hăăăt, peste ocean. De ce vă agitați așa? Noi suntem aici, îi avem și noi pe ai noștri. Le avem pe ale noastre, nu ne afectează pe noi cine-i președintele Americii.” Ei bine, aceste aserțiuni sunt (măcar parțial) false. Să vedem, deci, cam cum ne-ar putea afecta mandatul lui Trump cât se poate de direct. Azi luăm în discuție doar trei dintre efecte, deși ele ar putea fi mult mai multe (pe alea economice nici măcar nu le pomenesc).
1.Problema NATO
Trump a zis ceva destul de adevărat: contribuția la NATO a Americii este mult mai mare decât cea a celorlalte membre ale alianței. Fapt destul de ciudat, dacă stăm să ne gândim că rolul Americii în NATO este să le protejeze pe celelalte membre de pericolul rusesc. Dacă ne gândim cu mintea lui Trump, adică pur capitalist, mercantil, pe baza cererii și a ofertei, SUA ar trebui să primească un fel de taxă de protecție de la bietele țărișoare pe care golanul ăla rus de la est le poate bate oricând. Actualmente, e fix invers: țărișoarele dau niște rahaturi de spații și ajută cu material uman, în timp ce America vine cu tehnologia, cu influența, cu forța și, desigur, cu banii. Și o face în timp ce țărișoarele mai mari și mai dezvoltate din Europa de Vest nu doar că nu contribuie corespunzător cu potențialul și rolul lor la NATO, ci chiar mai grav, întrețin relații economice cu băiatul rău (Rusia) de care America cică ar trebui să le apere. Trump a zis-o clar: ”Nu ne convine actualul aranjament, America va înceta să mai fie jandarmul mondial”. Și, dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Crimeea acum doi ani, tocmai pentru că America nu era acolo, am o veste bună și una proastă pentru voi. V-o zic doar pe aia bună: Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia 2018 s-ar putea juca și la București.
2.Problema încălzirii globale
Trump este unul dintre dobitocii pentru care încălzirea globală variază de la moft la farsă. Mai mult, Trump vrea să revitalizeze industria americană, una bazată aproape integral (gândiți-vă doar la aia auto și la ce mașini făceau americanii) pe un consum uriaș de combustibil fosil. Tip de combustibil pe care America lui Obama, laolaltă cu alte vreo 200 de state, tocmai deciseseră să-l elimine până în 2050, conform Acordului de la Paris. Uniți punctele și e foarte posibil să avem niște State Unite care se retrag pur și simplu din lupta împotrivii încălzirii globale. Iar asta ne va afecta într-atât de direct încât nepoții noștri s-ar putea să moară sufocați, cu toții, și să fie ultima generație de pe pământ.
3.Problema exemplului prost
Alegerea lui Trump a fost primită cu urale de toți liderii extremiști din lume, de la Marine Le Pen la Nigel Farrage și, evident, Vladimir Putin. Mesajul xenofob, rasist și plin de ură era deja oricum foarte la modă. La noi, e practicat deja cu multă ardoare de două personaje care până nu demult au fost cei mai importanți oameni în stat: Ponta și Băsescu. În curând, va fi practicat cu succes electoral.
Așadar, eu aș fi mult mai serios în ceea ce privește modul în care președinția lui Trump ne va afecta, direct.

Vizualizări: 353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: