Sindicalist: CE Oltenia, societate ținută la perfuzii

Cu producția aproape de minimum, salariații Complexului Energetic Oltenia se întreabă cât mai poate rezista societatea să asigure lefurile la timp. Liderul Federației Naționale Mine Energie caracterizează compania drept una „ținută la perfuzii”, care nu va putea face față unei situații de criză în această vară dacă seceta și vântul vor pune presiune pe producătorul de energie.

Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a comentat, la Radio Infinit, momentele încă grele pe care le traversează cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România: „De două luni și jumătate mergem cu foarte puține grupuri și salariații își pun întrebarea de unde mai sunt plătiți dacă vom continua să mergem undeva cu 400-800 Mwh. Trebuie lucruri concrete. De vreo 15 ani, se tot fac grupuri energetice în România și nu au prea apărut aceste grupuri”.

Miile de pensionări ce se vor face în următorii cinci ani, după cum preconizează sindicatele, trebuie acoperite cu noi angajări, a mai adăugat Pârvulescu.  „Problema este că, pe termen scurt, vor trebui să facă angajări pentru că nu se vor dispensa de energia pe cărbune. E clar că vor pleca mii de colegi la pensie până în 2025, cam patru mii de colegi. Dacă nu se schimbă structura fundamental, e clar că vor avea nevoie de personal. Din 1996, de când au început restructurările din sectorul minier, au dispărut cam 30-40 de mii de locuri din Gorj și nu s-au completat cu alternative cum au fost promisiunile de la acea vreme. Au spus că vor fi parcuri industriale, dar nu există nici acum asemenea parcuri”, a mai spus liderul FNME.

În plus, atenționează sindicalistul, compania nu va putea fi în stare să acopere necesarul de energie în lunile următoare dacă va fi secetă. „O societate ținută la perfuzii, așa cum e ținut Complexul Energetic Oltenia, nu va mai putea să asigure cantitatea de energie care va trebui într-o situație de criză generată de secetă, lipsa vântului, oprirea grupului 1 din Cernavodă”, a mai punctat Dumitru Pârvulescu.

Vizualizări: 2,036

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: