Sindicatele dezvăluie ultimele negocieri legate de sporuri și salarii în CE Oltenia

Sinteza - comisie de lucru pe anexa 6 limite salarizare, anexa 7 sporuri si alte drepturi de personal si anexa 9 grila de salarizare

Pentru o informare corecta a membrilor de sindicat, menționam ca introducerea sporurilor in salariul de baza se va face procentual, astfel încât veniturile sa nu fie mai mici ca în prezent, fiecărui salariat urmând săi revină un salariu care va avea inclus sporul sau sporurile de care beneficiază in prezent.
Sporurile luate in discuție pentru a se introduce in salariul de baza sunt următoarele:
* spor de cariera;
* spor de pericol;
* spor de tura;
* spor de fidelitate.
Proiectul de Grila de salarizare are doua variante diferențiate de coeficientul de ierarhizare intre clase, care la prima grila este uniform de la prima la ultima clasa, iar la varianta a II de la clasa 1 la 22 are un coeficient mai mare decât de la 22 la 50, baza de plecare, respectiv clasa 1A va fi echivalentul a 1900 lei, fiecare clasa având gradații de la A la F. Grila de salarizare are incluse cele patru sporuri si transferul contribuțiilor de la angajator la angajat conform ordonanței de guvern.
Mai exista o propunere prin care se solicita si introducerea adaosului lunar, insa acolo exista divergenta de opinie, majoritate membrilor înclinând pentru majorarea adaosului si ulterior introducerea acestuia in salariu.
Comisia de lucru va prezenta raportul privind materialele luate in discuție si soluțiile propuse, Comisiei de Negociere care are rolul de a aproba sau nu cele prezentate.
Ca o completare trebuie menționat ca nu exista nici o legătura între sporul de cariera, fidelitate, pericol si tura si condițiile de munca deosebite sau speciale de care beneficiază anumite categorii de salariati.
Exista pericolul ca sa asistam la situații când prin acte normative, din foame de bani, guvernanți vor interzice cumulul de sporuri într-un cuantum mai mare de „x” procente.
Referitor la anexa 6 privind limitele de salarizare, sa avut in vedere comprimarea diferențelor mari existente in prezent între limita minima si limita maxima pe aceiași meserie, luând in discuție complexitatea si importantă fiecărei meserii pe activitatea minieră si energetică.
Pentru a ajunge la o armonizare a salariilor din CEO va trebui ca toti salariații sa beneficieze de aceleași sporuri si drepturi de personal, bineînțeles ca optim ar fi ca toti sa beneficiem de toate sporurile si atunci ar fi foarte simplu, insa...
Miercuri 29.11.2017 este convocată Comisia de Negociere care va trebui sa ia act de ordonanța privind transferul contribuțiilor si sa creeze cadrul legal de transfer al acestora cu mențiunea ca nici un salariat nu va avea diminuări ale veniturilor nete de natura salarială.

Secretar general
Petre Mămăligă - reprezentant FNSE Univers in Comisia de lucru

Vizualizări: 5,918

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: