Sindicatele lui Ruşeţ, primite cu greu în „Univers”

Consiliul Federal al Federaţiei „Univers” a admis afilierea sindicatelor conduse de Ion Ruşeţ. Drumul spre afiliere nu a fost unul tocmai lin, asta pentru că au existat şi membri ai consiliului care s-au împotrivit, şi nu puţini, spun surse prezente la eveniment. Căldăruşe, Nanu Mic şi Ruşeţ sperau să obţină funcţii în cadrul federaţiei, dar aceştia au fost desemnaţi doar interimar pe funcţiile de vicepreşedinte şi respectiv de prim-vicepreşedinte.

După îndelungi aşteptări şi o amânare, sindicatele în fruntea cărora se află Ion Ruşeţ au reuşit să se afilieze la Federaţia „Univers”. Cei care au fost propuşi pentru a primi  funcţii în federaţie din rândul noilor afiliaţi au fost numiţi doar interimar. „Sunt funcţii interimare până în luna iunie-iulie. Funcţionăm ca şi departament pe zonă, dar mai trebuie confirmarea din congres. Asta este procedura statutară. Am fost de acord, inclusiv eu am dat votul pentru prim-vicepreşedinte. Votul nu a fost chiar strâns, pentru că aici se votează în funcţie de numărul de membri”, a declarat Constantin Creţan, vicepreşedinte interimar în cadrul Federaţiei „Univers”.

Creţan a mai spus că în următoarea perioadă vor începe procedurile pentru amendarea Contractului Colectiv de Muncă. Susţine că Federaţia „Univers” este cea mai reprezentativă federaţie. „Federaţia merge la negocieri, este cea mai puternică. Acum raportul de forţe se înclină, majoritară devine Federaţia „Univers”. Suntem 12 sindicate afiliate cu încă 6 ale mele, sunt 18 sindicate în structură. Membri sunt peste 12.500. S-a hotărât între noi să facem o comisie de negociere în care să reluăm negocierile. Termenul imediat”, a precizat Constantin Creţan.

Cei din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) sunt de părere că prin această afiliere a sindicatelor conduse de Ion Ruşeţ tot FNME va avea de câştigat, deoarece va avea un cuvânt de spus la negocieri. Ori, dacă se înfiinţa sindicatul majoritar mult trâmbiţat, situaţia era cu totul alta. „I-o fi afiliat. Orice federaţie caută să aibă cât mai mulţi membri cotizanţi, dar vreau să văd câţi dintre ei cotizează. Federaţia acum trebuie să spună că în CE Oltenia sunt atâţia membri cotizaţi şi în funcţie de asta atâta majoritate au la negocieri. FNME nu avea un cuvânt de spus dacă reuşea să facă un sindicat majoritar şi atunci nu mai participa decât sindicatul majoritar. Sunt curios să văd dacă votează împotriva intereselor oamenilor”, a declarat Constantin Mitrescu, vicepreşedinte FNME.  

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: