Singurul schit pe rit vechi din Gorj, deschis doar pentru bărbați

La nivelul județului Gorj există un schit unde nu au voie să intre femeile. Locașul de cult este ridicat în Parcul Național ”Defileul Jiului” și este singurul schit pe rit vechi din județ, unde este permis doar accesul bărbaților.

Schitul a fost construit la Bumbești-Jiu, în locația cunoscută sub numele de plai. Accesul se face pe lângă UM Sadu, pe un drum forestier pe care se poate circula pe jos sau cu mașini de teren. Locașul de cult este la câțiva kilometri de drumul principal, la cota 971 în Vârful Trântor.

Schitul ”Sfântul Ioan Botezătorul” este un schit de călugări cu viață de obște, întemeiat în anul 2006, reconstruit între anii 2015-2018. ”Nu știu foarte multe despre această așezare creștine, știu că este un schit pe rit vechi construit cu mulți ani în urmă, care la un moment dat a luat foc și a fost reconstruit din donații. Este un schit de călugări”, a declarat primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru.

Nici localnicii din Bumbești-Jiu nu știu pre multe lucru despre acest schit dar peisajul zonei îl face cu totul deosebit. ”Aici la schit nu au voie femei. Este puțin mai departe de ochii trecătorilor. Până în apropiere de schit se ajunge pe un drum forestier, iar de acolo pe o potecă prin pădure. Mulți îl numesc schit rusesc, alții spun că acei călugări sunt veniți din Moldova, dar pot să vă spun că este raiul de pe pământ acolo. De la schit se vede Părângul, iar peisajele îți taie respirația”, povestește un localnic.

Galerie foto


Vizualizări: 2,519

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: