Sistem de irigații distrus de excavările făcute în albia râului

Un fermier din comuna Săulești a sesizat faptul că sistemul de irigații din satul Bibești nu mai funcționează după ce priza de captare a apei din Râul Gilort a fost distrusă de excavările făcute în albia răului. Localnicul a reclamat cele întâmplate la toate organele abilitate să ia măsuri în acest caz, iar problema i-a fost semnalată și prefectului de Gorj. Constantin Sanda este decis să depună o plângere penală la parchet împotriva celor vinovați.

Sistemul de irigații din satul Bibești a fost retehnologizat în urmă cu patru ani cu bani europeni. Acesta a funcționat în condiții bune până acum ceva timp, când un fermier din sat a constata că sunt probleme.

”Este o problemă mare la instalația de irigații din satul Bibești. S-au făcut excavări în albia râului și a fost distrusă priza de captare a apei, efectiv nivelul apei a coborât cu un metru și ceva și i-a fost schimbat și cursul. Din această cauză pe canalul de irigații nu mai ajunge apa. În acest moment nu este gram de apă. Eu am o plantație de lucernă și nu am cu ce să irig. Este și secetă și automat că am văzut acest lucru, că a scăzut nivelul Gilortului”, a declarat Constantin Sanda.

Localnicul din Bibești a sesizat toate organele statului despre această situație. Constantin Sanda a reușit să ajungă cu problema sa și la prefectul de Gorj, Corneliu Răducan Morega.

”Eu sunt președintele asociației care se ocupă de acest sistem de irigare și este normal să semnalez aceste probleme, mai ales că în urmă cu patru ani s-au cheltuit bani europeni pentru tehnologizarea lui și este păcat să-și bată alții joc. Am trimis sesizări și la Apele Române și la Garda de Mediu și l-am pus la curent cu această situație și pe domnul prefect. De abia am reușit să dau de dumnealui pentru că mi se spunea că e mereu în ședințe, în teren sau în delegații. O să depun și o plângere penală împotriva celor care au excavat. Societatea respectivă a distrus acest sistem de irigații, făcând săpături și lărgind albia. Au schimbat chiar și cursul râului. Nu vreau decât să remedieze ce au făcut, să construiască un dig și să închidă zona unde au deviat Gilortul”, a mai spus Constantin Sanda.

Autoritățile locale din comuna Săulești nu știu care este situația pentru că investiția aceasta nu este a primăriei. ”Nu am nici un fel de informații și nu știu ce să vă spun despre aceste probleme, pentru că sistemul de irigații nu este al primăriei, ci al Direcției Agricole. Au auzit că ar fi ceva probleme, dar nu știu despre ce este vorba. A venit și poliția economică în zonă, dar mai multe detalii nu am. Dacă este adevărat ce se spune, cine a distrus trebuie să plătească”, a declarat Constantin Drăghici, primarul din Săulești.

Galerie foto



Vizualizări: 3,714

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: