Soluţii pentru hidrocentralele din Defileul Jiului. Lucrările, blocate de instanţă

Întâlnire de gradul zero la Prefectura Gorj. Vineri se vor întruni reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, parlamentari, oficiali de la Ministerul Energiei, de la Hidroelectrica şi Parcul Naţional Defileul Jiului, ca să găsească cea mai bună soluţie pentru microhidrocentralele construite pe Defileu. În urmă cu o lună, Curtea de Apel din Bucureşti a blocat lucrările.

Discuţiile vor începe în jurul orei 11.00, la Prefectura Gorj. Oficialii încearcă să afle ce este de făcut în situaţia în care lucrările nu mai pot avansa. Autorizaţia de construire a fost anulată în instanţă, iar decizia este definitivă.

Procesul a fost deschis după ce o organizaţie de mediu a tras un semnal de alarmă, subliniind că ecosistemul va fi distrus. Lucrările au început în 2004, însă, între timp, Defileul a devenit Parc Naţional, astfel că şi regulile s-au schimbat.

Potrivit proiectului Hidroelectrica, râul Jiu ar fi fost deviat, prin două aducţiuni subterane, una cu lungimea de şapte kilometri şi alta de 12 kilometri. În albia naturală a Jiului ar mai fi rămas un debit de aproape zece ori mai mic decât este în prezent. Iar acest lucru ar fi avut un efect devastator asupra speciilor de peşti din râu. Valoarea totală a investiţiei este de 230 de milioane de euro. Până acum, s-au cheltuit peste 140 de milioane de euro.

Vizualizări: 1,580

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: