Sora Sorinei, primul motiv invocat pentru revizuirea hotărârii de adopție

Parchetul General arată, în motivele pentru care cere revizuirea sentinței de adopție a Sorinei Lucan, că fetița o percepe drept soră pe fetița cu care a crescut în ultimii 7 ani. Ambele fete au fost luate din centrul de plasament, dar numai una a putut fi adoptată. Fetele au crescut la fel și nu ar putea înțelege de ce sunt diferite din punct de vedere juridic, arată procurorul de caz, care vrea să obțină anularea adopției internaționale. 

Fragment din cererea de revizurie obținută de G4Media.ro:

”Conduita procesuală a persoanelor desemnate să apere interesele minorului echivalează cu o lipsă de apărare a acestuia, întrucât nu a fost avut în vedere interesul superior al copilului.

Astfel, deşi familia Şărămăt avea doi copii majori, în anul 2012 a preluat în plasament alţi doi copii, în vârstă de 1 an şi 2 luni şi, respectiv, 9 luni – minorii LS şi CA.

Cu toate că, în acel moment, asistentul maternal a început demersurile privind adopţia celor două minore, a fost informat de organele abilitate că nu poate adopta decât un copil. Ca urmare, a fost adoptată minora CA.

Din cuprinsul dosarului în care a fost pronunţată hotărârea a cărei revizuire se solicită rezultă că cele două minore fac parte din familia Şărămăt, au fost botezate în aceeaşi zi, au mers împreună la grădiniţă şi, în prezent, la şcoală, dorm împreună în aceeaşi cameră şi în acelaşi pat, poartă aceleaşi haine, au aceleaşi jucării, au fost plecate împreună în vacanţe şi nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă.

Interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate. Concret, minora face parte din colectivitatea locală, dintr-un sistem de învăţământ pe care îl cunoaşte şi cu care s-a acomodat.

Mai mult, având în vedere vârsta minorei, aceasta nu poate înţelege diferenţa dintre situaţia sa juridică şi cea a minorei CA percepând preluarea sa din cadrul familiei ca pe un abuz.

Mediul în care minora a crescut şi s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an şi 2 luni, creează certitudinea că aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală.

În acest context, este evident că opinia minorei reprezintă propria sa percepţie a realităţii, neputând fi influenţată de persoanele cu care locuieşte.”

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a solicitat luni Tribunalului Mehedinți emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se interzică părăsirea teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

De asemenea, Licu a solicitat Curții de Apel Craiova revizuirea deciziei judecătorești prin care minora a fost încredințată cuplului de români stabilit în SUA.

Vizualizări: 7,328

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: