Spaniolii au renunțat la culturile de șofran și mure din Gorj. Se reorientează!

Străinii care au învestit în agricultură în comuna Bustuchin se reorientează. După ce au realizat aici culturi de șofran, dar și de mure, renunță și vor planta afine în ghiveci. Nimeni din comună nu vrea să preia culturile deja existente.
Străinii care au adus pentru prima dată șofranul în Gorj în urmă cu aproximativ 8 ani renunță la a-l mai cultiva. Motivul ar fi cererea scăzută de pe piață.
"Spaniolii nu vor să se mai ocupe de cultura de șofran. Efectiv renunță la ea pentru că nu le mai convine. Nimeni din comună nu vrea să o preia să se ocupe în continuare. Părea să meargă bine exportul și este un condiment destul de scump și probabil piața de desfacere slabă i-a făcut să renunțe la a-l mai cultiva. Oricum mergea bine aici în zonă", a declarat primarul din comuna Bustuchin, Ion Ciocea.
Aceeași investitori străini nu vor să mai întrețină nici plantațiile de mure. "La mure au probleme cu transportul. Fructele sunt duse în străinătate iar pe timpul transportului se pierde din calitate deși sunt puse în caserole, se pare că totuși nu rezistă. Asta este. Nu avem ce să facem", a spus Ion Ciocea.
Spaniolii nu vor pleca însă din Gorj unde caută suprafețe mari de teren pentru culturi de afine în ghiveci.
"La noi în comună au deja șapte hectare de teren pe care le folosesc, iar culturile de șofran și afine vor fi transformate în plantații de afine. Vor pune afine în ghiveci din ce am discutat și vor să cultive în jur de 50 de hectare. Au început să dea telefoane pe la primării din Gorj să identifice terenuri unde pot cultiva. Problema este vor suprafețe compacte și sper să găsească", a mai adăugat Ion Ciocea.
Vizualizări: 2,241
Distribuie Trimite pe WhatsApp