Stocuri de cărbune insuficiente la CEO. Comisie la Ministerul Energiei

Panică în rândul sindicaliştilor din Complexul Energetic Oltenia. Liderii de sindicat susţin că există riscul ca termocentralele să fie oprite la iarnă din cauza cărbunelui insuficient, iar semnalul lor de alarmă este susţinut şi de parlamentarul Mihai Weber.

Deputatul PSD este convins că stocurile de cărbune sunt insuficiente la nivelul companiei energetice. „Stocurile de cărbune nu sunt cele care ar trebui să fie pe teren. Cauzele sunt multiple. Cele mai importante sunt aspecte legate de problemele care apar când sunt solicitate titluri de proprietate, sunt solicitări exagerate privind anumite sume care sunt cerute, solicitări pentru anumite încadrări în muncă nejustificate”, a spus deputatul Mihai Weber, la Radio Infinit.

Şi chiar dacă Guvernul a sprijinit extinderea frontului de lucru la Jilţ şi Roşia, acest lucru nu se poate face prea curând, susţine parlamentarul. Mulţi proprietari din zonă nu au documentele necesare ori au cerinţe prea mari şi nu sunt de acord cu exproprierile. „Să ştiţi că este o problemă care este extrem de importantă. Stocurile nu sunt cele care ar trebui să fie în depozitele companiei. Situaţia este alarmantă şi poate să escaladeze şi mai mult, în iarnă, când trebuie să ai un anumit stoc de cărbune, acesta nu poate să fie realizat şi cauzele sunt multe. E bine să ne unim toţi energiile pentru ca activitatea companiei să nu aibă de suferit. E posibil să se înfiinţeze o comisie la nivelul Ministerului Energiei după ce semnalul de alarmă a fost tras”, a mai declarat Weber.

Sindicalist: Sunt blocate aproape toate carierele

Sindicaliştii nu exclud ca, în sezonul rece, să fie oprite termocentralele tocmai din cauza lipsei de cărbune. Chiar managerul companiei, Sorin Boza, declara, zilele trecute, că „oamenii au ajuns să culeagă cărbunele din cariere, iar costurile să fie mai mari”. „Problemele se acutizează pe zi ce trece. Nu s-au făcut exproprieri, dar nu compania face aceste legi. Sunt blocate aproape toate carierele. Sunt zeci chiar sute de mii de metri cubi de steril care trebuie dat la o parte, trebuie defrişate păduri să ajungem la cărbune. Căutăm cărbunele prin cariere, îl culegem, aşa cum zicea şi Boza. E posibil să stea pe zero din lipsă de cărbune, termocentralele. Trebuie neapărat făcute coridoare pentru extinderea carierelor. Altfel, se vor bloca”, a fost semnalul lui Constantin Mitrescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

„Aceşti oameni, aceşti sindicalişti şi-au amintit de problemele din cariere după ce au venit de la mare. Până acum n-au ştiut de aceste probleme? Sunt mari probleme. Excavatoarele nu merg şi nu vom avea cărbune suficient în iarnă”, a spus şi sindicalistul Nicu Bunoaica.

Vizualizări: 2,845

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: