Strategia energetică, încă patru zile în dezbatere publică

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, mai este în dezbatere publică până pe 18 decembrie. Pentru adoptare trebuie să se aștepte instalarea noului guvern, deoarece după demisia premierului Orban avem guvern interimar, care nu poate da ordonanțe de urgență.


Potrivit strategiei, Oltenia mai are resurse de ligit pentru 28 de ani. „Resursele de lignit din România sunt estimate la 690 mil. tone [124 mil. tep], din care exploatabile în perimetre concesionate 290 mil. tone [52 mil. tep]. La un consum mediu al resurselor de 4.5 mil. tep/an, gradul de asigurare cu resurse de lignit este de 28 ani în condițiile în care în următorii 25 de ani consumul va rămâne constant și nu vor mai fi puse în valoare alte zăcăminte de lignit. Puterea calorifică medie a lignitului exploatat în România este de 1.800 kcal/kg. Deoarece zăcământul de lignit din Oltenia este format din 1-8 straturi de cărbune exploatabile, valorificarea superioară a acestora impune adoptarea urgentă a unor reglementări care să garanteze exploatarea raţională în condiţii de siguranţă și eficiență, cu pierderi minime“, se arată în documentul aflat în dezbatere publică.

În strategie este și un capitol dedicat Complexului Energetic Oltenia. Sunt referiri în document la planul de decarbonare: „Implementarea acestuia se va face în perioada 2021-2026 și presupune diversificarea mixului energetic prin introducerea energiei solare și a celei bazate pe gaze naturale în portofoliul companiei, concomitent cu retragerea din exploatare a capacităților energetice pe bază de cărbune. Capacitatea nou instalată va fi de cca. 1.700 MW și va produce majoritatea producției viitoare a CE Oltenia. Programul de investiții va cuprinde implementarea de proiecte de parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW, construcția/modernizarea a două microhidrocentrale de 10 MW la SE Turceni și 2 MW la SE Isalnița, construcția unui bloc nou în cogenerare de minim 200 MW pe gaz natural la SE Craiova care va înlocui capacitățile actuale de 2x150 MW pe lignit, construcția unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni care va înlocui o capacitate existentă de 330 MW pe lignit și construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Ișalnița care vor înlocui grupul nr. 8 de 330 MW pe lignit și grupul nr. 7 de 330 MW pe lignit“.

Finanțarea acestor investiții se va realiza și din Fondul de Modernizare prevăzut de către Articolul 10d al Directivei 2018/410/UE de modificare a Directivei 2003/87/CE –EU-ETS, se arată în strategie.

Valoarea totală a investițiilor este de cca. 7 mld. lei, din care în investiții prioritare 1.5 mld. lei și investiții non-prioritare cca. 5 mld. lei. Pentru investițiile non-prioritare partea de finanțare de 30% va fi realizată prin contribuția proprie a CE Oltenia.

„Prin realizarea acestor investiții emisia specifică de CO2 va scădea de la circa 0.84 tCO2/MWh produs în 2020 la 0.58 tCO2/MWh începând cu 2026, adică o scădere cu circa 30%“, se arată în capitolul dedicat CE Oltenia.

Documentul AICI.

Galerie foto


Vizualizări: 1,546

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: