Studiu citat de BBC: ”Nu bunurile materiale aduc fericirea, ci timpul”

Se spune că banii nu aduc fericirea și e categoric adevărat. Dar un studiu spune chiar mai mult de-atât: cheltuirea banilor pentru obținerea de mai mult timp liber te face fericit.

Într-un experiment comun realizat de universități din patru țări, subiecții s-au declarat mult mai fericiți dacă pot cheltui anumite sume pentru a plăti alți oameni să le preia din treburi și îndatoriri. 

Psihologii spun că stresul legat de lipsa de timp cauzează depresie, anxietate și insomnie. Paradoxal, spun aceiași psihologi, este că tocmai oamenii bogați sunt deseori cei mai reticenți în a plăti oameni să le preia anumite sarcini cărora lor le dau bătăi de cap. 

Cum a decurs studiul, concret

Dintre cei 6000 de adulți analizați din SUA, Canada, Danemarca și Olanda, inclusiv 800 de milionari, doar o treime a declarat că folosește banii să cumpere timp. Aceștia au fost asociați și cu o ”satisfacție mai mare asupra vieții în general”, raportează studiul.

Subiecții au fost rugați să petreacă un weekend cheltuit 40 de dolari pentru a cumpăra servicii care să le ofere mai mult timp liber (servicii de curățenie, plătit copii din cartier să le facă cumpărăturile sau să le plătească facturile, servicii de catering etc.). În următorul weekend, aceiași oameni au fost încurajați să cheltuiască aceeași sumă pe bunuri materiale (inclusiv cărți, vinuri și haine). Concluzia a fost clară: în weekend-ul în care au cumpărat timp, subiecții au fost mai fericiți și mai puțin stresați decât în acela în care au cumpărat lucruri. 

Vizualizări: 552

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: