Sunt grămezi de bani pentru companiile din energie. Termen foarte scurt! - DOCUMENT

Ministerul Energiei a confirmat joi ceea ce deputatul USR Cristina Prună spunea miercuri într-o conferință de presă la Târgu Jiu. Prună atrăgea atenția asupra faptului că mai sunt doar 45 de zile pentru ca România să facă demersuri pentru a atrage fonduri europene pentru companiile din energie. Sumele alocate la nivel european sunt de miliarde de euro.

"Mai sunt doar 45 de zile până când Ministerul Energiei ar mai putea putea ajuta CE Oltenia folosind fondurile din certificatele de carbon în scopul modernizării sectorului energetic", a fost semnalul de alarmă tras de Alianța USR-PLUS miercuri la Târgu Jiu.

Joi, Ministerul Energiei a confirmat publicând pe site un anunţ în care invită companiile din energie ca, pe baza unui chestionar, să transmită proiectele care se pot califica la schema de finanţare din directiva EU-ETS. 

Companiile din energie au mai puțin de o săptămână la dispoziție pentru a completa un chestionar. “Ministerul Energiei doreşte să identifice zonele de interes investiţional care să contribuie la atingerea obiectivelor României în domeniul asigurării siguranţei şi securităţii energetice a Sistemului Electroenergetic Naţional, dar şi pentru atingerea ţintelor stabilite prin Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice, în domeniul surselor regenerabile de energie, eficienţei energetice în electricitate, încălzire/ răcire şi transport. Întrucât până la 30 iunie, respectiv, 30 septembrie 2019, România trebuie să decidă asupra utilizării instrumentelor de finanţare puse la dispoziţie prin Fondul de Modernizare, Fondul de Inovare şi Mecanismul Articolului 10c, în condiţiile specificate de Directivă, vă rugăm să ne sprijiniţi în acest demers, să completaţi şi să transmiteţi Ministerului Energiei şi Consultantului SC Deloitte Consultanţă, până cel târziu 22.05.2019, chestionarul anexat completat”, se arată în anunţ.

ANUNTUL AICI.

În cele câteva zile, companiile energetice care vor să reducă emisiile de carbon trebuie să prezinte proiectele de investiții, indicatorii, perioada de realizare, gradul de reducere a emisiilor și așa mai departe. Nu este clar de ce Ministerul Energiei a făcut acest anunț atât de târziu, pentru că o documentație atât de complexă nu poate fi făcută în câteva zile.

Deputatul USR Cristina Prună a transmis o miercuri o întrebare reprezentanților Ministerului Energiei pentru a afla care este stadiul acestui proiect, având în vedere că timpul este extrem de scurt. Prună atrăgea atenția asupra faptului că, până la 30 iunie, “orice stat membru UE care intenționează să facă uz de alocarea tranzitorie opțională cu titlu gratuit pentru modernizarea sectorului energetic trebuie să publice un cadru național detaliat, pentru investițiile care depășesc 12.5 milioane de euro, în care se stabilește procedura de ofertare concurențială și criteriile de selecție”. “Tot până la 30 iunie, investițiile care au o valoare mai mică de 12,5 milioane de euro trebuie selectate și supuse consultării publice, iar apoi lista trebuie transmisă Uniunii Europene”, se mai arată în documentul transmis de deputatul Cristina Prună la Ministerul Energiei.

Galerie foto


Vizualizări: 4,130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: