Cât plătește CEO să taie un hectar de pădure

În jur de 700 de mii de lei plătește Complexul Energetic Oltenia pentru a putea tăia un hectar de pădure. Defrișările sunt necesare pentru ca frontul de lucru să poată fi extins, iar excavatoarele, puse în funcțiune. La cea mai mare carieră din cadrul companiei, la Roșiuța, nu s-a mai tăiat un copac de aproape cinci ani. De anul trecut, atât administrația, cât și salariații așteaptă extinderea carierei. Este vorba de tăierea a peste 100 de hectare de pădure care să facă loc utilajelor să extragă cărbune.

Problemele sunt recunoscute și de oficialii companiei. Constantin David, directorul Carierei Roșiuța, a explicat că se așteaptă demararea procedurilor. “Noi, de 5 ani, nu am mai tăiat un fir de copac pentru că legile nu ne permiteau să tăiem pădurea. La un hectar de pădure tăiată, trebuia să plantăm 5. Acum, procedura s-a mai simplificat datorită modificărilor aduse la legea Codului Silvic. Scoaterea pădurilor ne costă mult. Pentru un hectar de pădure, compania plătește în jur de 7 miliarde de lei. Aceasta este valoarea cu care se poate tăia un hectar de pădure. Pentru asigurarea locurilor de muncă de la Cariera Roșiuța, și numai asigurarea fronturilor de lucru este primordială la ora actuală”, a transmis Constantin David, directorul Carierei Roșiuța, la TV Sud.

Probleme sunt și la Cariera Roșia. Hotărârea prin care 108 hectare de pădure pot fi defrișate a fost dată de anul trecut, dar procedura este tot blocată și în prezent. Cariera Roșia riscă să se blocheze total în această vară dacă nu va fi creat front de lucru. De situația alarmantă, a fost informată și conducerea Guvernului printr-o scrisoare deschisă semnată de sindicaliști. (M.M.)

Vizualizări: 3,478

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: