Sunt muncitorii din Vietnam o soluție bună pentru angajatorii români?

În perioada 2011-2021 aproximativ 100 000 de străini, în principal asiatici, au venit să muncească în România, conform datelor de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Anul aceasta IGI are ca obiectiv emiterea altor 100 000 de avize de muncă pentru străini, efectivul de muncitori din alte țări dublându-se astfel. Țările de proveniență ale acestor muncitori sunt în general asiatice, Nepal, Vietnam, China, Bangladesh, Sri Lanka, Turcia, Pakistan și altele.

Acești muncitori ajung în România la cererea angajatorilor români, prin intermediul unor agenții specializate în recrutarea și întocmirea documentelor aferente, cum este și cazul www.onestaff.ro. Aceste firme se ocupă de recrutarea, selecția, și obținerea documentelor necesare aducerii în România și angajării străinilor. Numărul lor este considerabil, însă cele mai de încredere sunt cele care au o puternică prezență online, care pot oferi referințe la cerere și au o rată mare de retenție a muncitorilor aduși. Acest model de business a luat amploare în ultimii 2-3 ani, în principal după relaxarea restricțiilor din pandemie. Astfel, cei care se laudă cu o experiență de 10 – 15 - 18 ani mint ori s-au ocupat de un domeniu diferit.

Din evoluția numărului de muncitori străini intrați în România, cât și din recomandările agențiilor de recrutare ies în evidență câteva caracteristici ale acestor oameni în funcție de naționalitate. Astfel, a fost o perioadă când vietnamezii erau foarte căutați, în principal în construcții. Acum însă, lucrurile s-au schimbat mult și, de exemplu, una dintre agențiile de recrutare serioase, One Staff, nu recomandă aducerea de muncitori din Vietnam. În general foarte puțini vietnamezi știu limba engleză, de aceea, e nevoie întotdeauna de un șef de echipă care să-i poată coordona. De asemenea, sunt pretențioși în ceea ce privește mâncarea. Vietnamezii sunt destul de recalcitranți și multe companii care au adus vietnamezi au fost nevoite să aplaneze multe conflicte între aceștia. Din aceste motive, în ultimii ani numărul de vietnamezi sosiți în România a scăzut drastic. Mult mai apreciați au devenit muncitorii din Nepal, Sri Lanka sau chiar țările africane, Ghana, Senegal, Etiopia și altele.

Muncitorii asiatici sunt o soluție pentru criza muncitorilor străini, dar trebuie avută mare grijă la alegerea agenției colaboratoare și a candidaților.

Vizualizări: 518

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: