Sunt obligați șoferii să cedeze trecerea mașinilor cu girofar albastru?

Semnalizarea luminoasă are rolul de a stabili ordinea de trece a vehiculelor printr-o intersecție, de a acorda prioritate de trecere unor autovehicule sau de a avertiza asupra unui obstacol. Dar sunt și unii șoferi care nu știu ce este și când se folosește lumina albastră de semnalizare.

Legislația rutieră din România stabilește o serie de reguli privind semnalele luminoase. Astfel, pe de-o parte e decisă ordinea de trece într-o intersecție în funcție de culoarea indicată de semafor iar, pe de altă parte, acordă prioritate sau impune restricții șoferilor, în funcție de semnalele luminoase montate pe anumite tipuri de vehicule.

Potrivit Codului Rutier, semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule.  În general, acestea sunt de culoare roșie, albastră sau galbenă.

Girofar roșu vom întâlni doar pe mașinile de Poliție și Pompieri. Ceea ce înseamnă, conform legii, că doar la întâlnirea acestor vehicule șoferii sunt obligați să oprească atunci când semnalele luminoase sau acustice sunt în funcțiune, anunță ProMotor.

Girofar de culoar galbenă au vehiculele cu gabarit depășit sau care transportă substanțe periculoase. În acest caz, conducătorii auto trebuie să circule cu atenție când întâlnesc aceste vehicule.

Semnalele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră sunt montate pe anumite tipuri de vehicule, aparținând statului.

În momentul în care un conducător auto întâlnește un vehicul care are girofar de culoare albastră în funcțiune este obligat să acorde prioritate de trecere.

„Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase […] pentru lumina albastră autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo organizate de consiliile județene și consiliile locale, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”, stabilește Art. 32 (b) din legea circulației.

Vizualizări: 3,095

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: