Sute de sesizări privind lucrările din Defileul Jiului. Controale pe şantier!

Sute de sesizări au fost depuse la Inspectoratul de Stat în Construcţii prin care autorităţile sunt înştiinţate că Hidroelectrica continuă lucrările pe Jiu şi nu respectă decizia instanţei. Una dintre sesizări a fost depusă chiar de senatorul USR Mihai Goţiu. Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut deja primele controale.

„Cu neplăcută surprindere am aflat că în Parcul Naţional Defileul Jiului continuă lucrările unui proiect hidroenergetic, în ciuda faptului că autorizaţiile de construire au fost anulate definitiv de către Curtea de Apel Bucureşti, în luna decembrie a anului trecut”, a transmis senatorul Mihai Goţiu.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut verificări în urma sesizărilor primite, vreo 500 la număr, însă reprezentanţii instituţiei nu au găsit activitate pe şantierul de pe Defileul Jiului. Ultimul control al inspectorilor ar fi avut loc chiar vinerea trecută, spun surse din cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Proiectul hidroenergetic demarat de Hidroelectrica este realizat în proporţie de aproximativ 90%. „N-au depus nimic la noi, trebuie să depună mai întâi la Consiliul Judeţean, ca solicitare. Trebuie să-şi ia certificat de urbanism. Nu ştiu ce vor să facă acolo. Pot să conserve sau pot să facă nişte lucrări de urgenţă, ca să nu creeze inundaţii. Este pe cursul de apă şi dacă plouă sau se topeşte zăpada, pot să apară inundaţii. Pentru toate lucrările au nevoie de autorizaţie. Pot să continue proiectul. Să facă toate studiile şi documentele necesare ca să obţină o nouă autorizaţie de construire de la Consiliul Judeţean. Numai că durează mai mult, pentru că trebuie să-şi facă studiile privind biodiversitatea existentă pe Jiu în urma declarării Parcului”, a precizat Nicolae Girogi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.   

REACŢIE

Referitor la proiectul microhidrocentralelor de pe Defileul Jiului, noul ministru al Energiei, Anton Anton, a spus că „va lupta” pentru reluarea activităţilor din zonă. „Am citit cu mare neplăcere că investiţiile de pe Jiu au fost stopate - şi nu numai atât, s-a cerut întoarcerea la stadiul în care a fost înainte de a începe construcţiile. După părerea mea de inginer, acest lucru nu se mai poate face. Ministerul Energiei va lupta ca în cel mai scurt timp să repunem în funcţiune capacităţile de acolo - desigur, conform cu normele de protecţie a mediului”, a spus Anton.

Vizualizări: 937

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: