Eşec la negocierile privind împărţirea claselor de salarizare

Conducerile de cariere şi termocentrale din Complexul Energetic Oltenia au avut termen data de 25 ianuarie pentru a se înţelege cu sindicatele cu privire la modul în care vor fi date clase de salarizare unor salariaţi. Primul sindicat care a anunţat eşecul negocierilor este Sindicatul Liber Independent de la CET Craiova II, afiliat la Federaţia Univers, care are peste 500 de membri.

Preşedintele SLI CET Craiova II, Ion Vîlceanu, a spus care sunt solicitările sindicatului, respinse de administraţie. Prima solicitare a fost ca „acest fond să fie destinat către salariaţii care au salariile foarte mici şi salariaţii care pe acelaşi loc de muncă au salariile mai mici faţă de colegii lor”.

Având în vedere faptul că S.E.Craiova II are un număr de 161 de salariaţi care sunt sub salariul minim pe economie, sindicatul condus de Vîlceanu a solicitat ca „toţi aceşti salariaţi să fie trecuţi pe clasa 16c din grila actuală a CCM în vigoare, astfel încât să nu mai avem salariaţi sub 1900 lei”.

A treia solicitare a sindicatului se referă la personalul TESA. „Salariaţii TESA peste nivel 3 de salarizare în această etapă să nu beneficieze de acest fond cu excepţia celor care se încadrează la punctul 1”, arată sindicatul. În fine, ultimul criteriu se referă la salariaţii care au mai primit clase de salarizare în ultima perioadă, care să primească noi clase în limita fondului disponibil.
Pentru că administraţia a respins solicitările, Ion Vîlceanu a convocat Consiliul de Coordonare pentru data de 26 ianuarie, la ora 10.00, pentru a decide care va fi reacţia.

Protocolul interzice discriminările

Joi a fost termenul stabilit de Complexul Energetic Oltenia pentru întocmirea protocoalelor la nivel de subunităţi, între directori şi liderii de sindicat, în vederea stabilirii criteriilor de acordare de clase de salarizare.

Potrivit modelului de protocol, din partea administraţiei participă cel puţin directorul de sucursală/subunitate, şeful de secţie/atelier/sector şi un reprezentant de la Resurse Umane, iar de la sindicat preşedintele şi liderul de grupă sindicală. „Criteriile stabilite trebuie să fie echitabile, transparente şi fără discriminări”, se mai arată în modelul de protocol.

Directorul Sorin Boza anticipa la începutul săptămâni că vor fi probleme: „Cred că i-a pus puţin în dificultate. Aştept până pe 10 februarie listele, cui vom da va fi 100% decizia şefului de carieră, a şefului de sector, cu consultarea partenerului social”.

SUME

Sindicatele şi administraţia au la dispoziţie 24 de milioane de lei din care să acorde clase de salarizare la o parte din cei 13.300 de salariaţi. În medie, este vorba de 1807 lei brut/an de salariat, dar unii vor primi mai mult, alţii mai puţin, iar unii deloc.

Vizualizări: 6,238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: