Tăiați porcul?

Crăciunul se apropie, iar românii încep să dea iama prin carmangerii pentru a cumpăra carne de porc sau să taie porcii crescuți în gospodării. Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor le recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar. Astfel, consumatorii au certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală, au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Direcția Sanitar Veterinară Gorj îi avertizează pe cumpărători să fie foarte atenți atunci când merg la cumpărături. De asemenea, inspectorii sanitari mai spun că, imediat după sacrificarea porcului din gospodărie, oamenii trebuie să facă analiza cărnii. ”Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără efectuarea controlului sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi al salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Este interzisă comercializarea porcului crescut în gospodărie sau a cărnii și produselor din carne provenite de la acesta”, transmite DSV Gorj.

Cea mai des întâlnită este trichineloza, un parazit ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, între care și porcul domestic sau mistreț. Omul se infestează prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic. Boala este tratabilă, dar intervenția tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente.

Vizualizări: 2,122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: