Tânăr actor din Târgu Jiu, pe marile scene ale ţării. Compune muzică de teatru!

Petre Ancuţa este un tânăr actor din Târgu Jiu care joacă pe scenele marilor teatre din ţară. Acesta a făcut parte din distribuţia spectacolului „Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, a cărui premieră a avut loc pe data de 8 ianuarie, pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, din Bucureşti. Pasionat de muzică, încă din anii de liceu, Petre Ancuţa face actorie reuşind să împletească cele două arte cu brio. Mai nou, tânărul actor a învăţat să cânte la saxofon, după ce a experimentat vioara, pianul şi chitara.

Petre Ancuţa a ajuns să facă actorie după ce, în perioada de adolescenţă, a fost pasionat de muzică. Acum joacă în piese regizate de nume mari din lumea teatrului. Gorjeanul spune că ritmul vieţii sale în Bucureşti este unul foarte alert. „Viaţa de actor, în general, este una cât se poate de frumoasă şi de activă, în Bucureşti, poate cu atât mai mult, pentru că ritmul vieţii este unul foarte alert, iar toată lumea este într-o continuă alergare. Tot timpul alergi între repetiţii, spectacole, filmări, castinguri. Mereu îţi schimbi centrul de interes şi-ţi reconfigurezi mintea pentru un nou target. Ca să reuşeşti trebuie să munceşti cu seriozitate şi implicare continuă”, a declarat Petre Ancuţa.
Despre regizorul Ion Caramitru, tânărul actor are numai cuvinte de laudă. „Cu domnul Ion Caramitru am lucrat incredibil de bine. Este un om care lucrează cu foarte multă dăruire, energie şi generozitate. La repetiţii era implicat tot timpul 100% şi venea în fiecare dimineaţă cu idei noi fie de text, fie de intenţii, fie muzica, fie situaţii. Mai mult de atât, fiind actor, mereu avea impulsul de a trece pe „scândură” şi a face şi el o variantă la scena care-i plăcea”, a precizat Petre Ancuţa. De când profesează la Bucureşti, tânărul actor a jucat de două ori şi pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, cu spectacolele „Variaţiuni la invenţiuni Op.2” şi „ActOrchestra”. „Aş reveni oricând cu drag pe scena teatrului din Târgu Jiu, aici sunt începuturile mele şi aici mă voi simţi întotdeauna acasă. De astfel, o să revin curând pe această scenă, însă dintr-o altă postură, cea de compozitor pentru muzica unei premiere ce va avea loc în aceată stagiune”, spune Petre Ancuţa.

A învăţat să cânte la saxofon
După ce a experimentat cu vioara, pianul şi chitara, actorul Petre Ancuţa a învăţat să cânte la saxofon. „Deşi pare oarecum greu de crezut, după alegerea de a da la teatru, nu am renunţat deloc la muzică. Am continuat să exersez la vioară, la pian, la chitară, am învăţat chiar şi un instrument nou, saxofonul, şi am continuat autoeducarea şi în compoziţie, forme şi armonie. Am început să împletesc cele două arte şi am ajuns să compun muzică de teatru, chiar la Teatrul Naţional am scris muzica pentru „Visul unei nopţi de vară”, în regia lui Petrika Ionesco”, a declarat Petre Ancuţa.
Muzica sa a fost învăţată de mari actori precum: Maia Morgenstern, Claudiu Bleonţ, Mircea Rusu, Marius Bodochi. „Pe lângă asta am dezvoltat împreună cu un coleg (Emilian Marnea) conceptul de „Muzicomedie” sau „Teatru pe note”, prezent în cele două spectacole prezentate şi pe scena de la Târgu Jiu. Pentru acestea am fost de altfel remarcaţi şi de domnul Caramitru. În acest concept discursul vorbit este înlocuit de muzica, restul regulilor teatrale fiind toate urmate îndeaproape întru construcţia unui spectacol – comic”, a explicat Petre Ancuţa.
Chiar dacă familia se aştepta să-şi facă o carieră în muzică, tânărul actor spune că a fost susţinut întotdeauna de părinţi. „Părinţii au fost de o susţinere şi o înţelegere absolut incredibilă tot timpul. Chiar şi atunci când le-am dat vestea ca nu mai dau la conservator au reacţionat nesperat de bine şi mi-au oferit tot suportul lor, pe orice drum aş alege eu să merg. Nici că şi-ar putea dori vreodată cineva părinţi mai buni”, a spus Petre Ancuţa.

Vizualizări: 2,508

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: