Tânărul gorjean care îl interpretează pe Brâncuși într-o piesă de teatru

Un tânăr din Târgu Jiu îl prezintă într-un mod inedit pe Constantin Brâncuși. Este vorba de Radu Tudosie, actor la teatrul din Petroșani, care marți, 21 februarie, îl va interpreta pe sculptorul gorjean în piesa "Infinitul Brâncuși", ce va fi prezentată în premieră gorjenilor la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu. "Mă bucur foarte tare că vin acasă să joc piesa aceasta", a spus tânărul. A ales să-și lase și barbă, tocmai pentru a semăna cât mai mult cu titanul de la Hobița.

 Radu Tudosie are 28 de ani și este din Târgu Jiu. A absolvit facultatea de actorie la Târgu Mureș, iar de circa patru ani lucrează ca actor la Teatrul Dramatic "Ion D. Sîrbu" din Petroșani. A lucrat un an și pentru Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu. Radu Tudosie este personajul principal în piesa de teatru "Infinitul Brâncuși" a profesorului gorjean Valeriu Butulescu. Premiera piesei a avut loc în luna mai a anului trecut, la Petroșani, fiind jucată și în Salonic-Grecia. Pentru că la spectacol au luat parte și eleni, piesa a fost subtitrată în timp real, proiecția cu subtitrarea rulând în partea superioară a scenei.

Radu Tudosie spune că îl interpretează pe Constantin Brâncuși în etapa finală a vieții sale. "Mă bucur foarte tare că vin acasă să joc piesa aceasta. Îmi este foarte aproape de suflet piesa aceasta. Interpretez un om atât de important pentru țara noastră... E plină de emoție pentru mine. Nu este un spectacol ușor, nu e comedie, e un spectacol despre ultimele zile din viața lui. Despre gândurile lui, despre sentimentele lui față de poporul nostru", a explicat Radu Tudosie.

Tânărul a explicat că în piesă, deși aceasta prezintă ultimele clipe din viața lui Brâncuși, el reprezintă spiritul tânăr al sculptorului. Multe dintre replici sunt aforisme spuse de sculptor în timpul vieții. Actorul gorjean și-a lăsat și barbă pentru a semăna cât mai mult cu Brâncuși.   

Spectacolul de teatru va avea loc marți, la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu, de la orele 19. Din păcate, nu au fost puse în vânzare bilete, fiind împărţite invitaţii pe criterii neclare.

 „Unii ar da miliarde de euro să aibă ce avem noi”

Radu Tudosie spune că pe vremea când era mic copil mergea frecvent în Parcul Central pentru a vedea operele lui Constantin Brâncuși. Bunicul său este iubitor de artă și îi povestea despre opere, când au fost create, dar și cum au fost făcute. Crede că Brâncuși și tezaurul pe care acesta l-a lăsat Gorjului ar trebui să fie promovat mai mult. "Am văzut că se fac demersuri, din ce în ce mai mult se promovează Brâncuși. Este un lucru bun și cred că se poate şi mai mult. Până la urmă ne-a lăsat o moștenire puternică, pentru care unii ar da miliarde de euro să le aibă. Și cred că putem fructifica acest lucru și putem atrage foarte mulți turiști în zonă", a mai spus Radu Tudosie.

MESAJ

Tânărul a avut și un mesaj pentru românii de pretutindeni. "Să își ia de mână familia, prietenii și să vină în număr cât mai mare la Târgu Jiu, pentru că este un oraș foarte frumos. Aici sunt operele celui mai mare sculptor al omenirii și merită văzute", a spus Radu Tudosie.   

Galerie foto


Vizualizări: 2,639

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: