Temperaturi de vară, Transalpina blocată de nămeți!

În ciuda temperaturilor extrem de ridicate din ultimele zile, zăpada încă nu se topește pe cea mai înaltă șosea din țară, Transalpina rămânând în continuare „albă” ca în plină iarnă. Ninsorile căzute la sfârșitul lunii martie au refăcut stratul de zăpadă pentru o bună perioadă de timp de acum încolo, deși drumarii promit că fac eforturi ca până de Paști să redeschidă circulația rutieră, asta în condițiile în care primul termen avansat pentru reluarea circulației era de 1 aprilie. Asta nu l-a împiedicat ieri pe un biciclist să se avânte pe munte pentru a se convinge pe propria-i piele despre realitatea din teren, omul traversând versanții la pedală sau pe jos.

Va mai trece o perioadă bună de timp până când se va putea circula din nou pe Transalpina, dar există temerari care au început încă de pe acum să dea târcoale barierei care blochează accesul aventurierilor sau inconștienților spre muntele înzăpezit. Un gorjean, încălțat doar cu adidași, și-a luat însă inima în dinți ieri și, pe cont propriu, a trecut dincolo pe barieră, fiind hotărât să traverseze peste munți doar cu bicicleta. „Este prima cursă și de abia așteptam vremea asta frumoasă ca să merg pe Transalpina. Nu contează că e zăpadă pe asfalt că eu o să merg și pe margine. Vreau să ajung cât mai departe posibil și apoi o să mă întorc. Nu e nici un risc, e doar plăcere. Am fost la fel și acum un an, și acum doi ani și, probabil, și anul acesta sunt primul care trece pe Transalpina înainte de a se deschide. E foarte plăcut să știi lucrul acesta”, a spus Costi Tiță, aventurierul pe două roți.

 Acces cu șenilata

În timp ce biciclistul dădea la pedale cât putea pentru a înainta în zonele cu carosabil fără zăpadă, pe munte a urcat miercuri și prefectul Gheorghe Paraschivu, care a fost la Rânca în urma protestului pe care l-au făcut cabanierii de aici la începutul săptămânii. A fost însoțit de șeful Direcției Drumuri Naționale și Poduri Craiova, Adrian Lumezeanu, și de Ion Tudor, șeful Secției Drumuri Naționale Gorj, o șenilată achiziționată iarna aceasta având ocazia să ia contact cu zăpada de pe Transalpina. Utilajul special a parcurs câțiva kilometri, până când zăpada de pe șosea a devenit tot mai groasă, dar și amestecată cu pietre de pe versanți, acestea fiind un pericol și un factor care îi împiedică pe drumari să redeschidă circulația într-un timp scurt.

„Căldura din ultimul timp și-a spus cuvântul și deja sunt porțiuni de drum libere de zăpadă, dar sunt multe și cu zăpadă. Eu voi lăsa specialiștii de la Drumurile Naționale să se pronunțe. Le-am solicitat să redeschidă drumul cât mai repede posibil, dar nu în orice condiții. Trebuie să fim siguri că zona poate fi tranzitată fără probleme de către șoferi și probabil va mai trece o perioadă până când se reia circulația”, a menționat prefectul, care ieri s-a întâlnit și cu primarii din Novaci și Baia de Fier pentru a discuta cu ei despre soarta stațiunii. În privința Transalpinei, drumarii spun că vor mai urca săptămâna viitoare cu șenilata pentru a face un tur complet pe șosea, în speranța că până atunci zăpada se va topi mai mult.

 Bucuria cabanierilor

Dacă în anii trecuți cabanierii aveau emoții sau chiar pierderi uriașe pentru că drumul stătea închis, acum lucrurile sunt diferite. Declarația prefectului conform căruia acesta dorește deschiderea cât mai rapidă a traficului i-a bucurat pe proprietarii de pensiuni, reprezentantul acestora, Constantin Pănescu, fiind convins că, de Paști, lucrurile vor merge mult mai bine în stațiune față de alți ani. „Normal că ne bucură dacă se redeschide Transalpina în preajma Paștelui. Foarte mulți turiști așteaptă să vină în zonă și știm că vor să meargă pe Transalpina, mai ales că au ocazia destul de rară de a vedea zăpadă în stânga și în dreapta. Oamenii vin vara, dar atunci munții sunt altfel, nu au zăpadă pe ei ca acum. Noi suntem pregătiți și îi așteptăm pe toți la un miel la proțap, la un vin bun, ca să ciocnim și un ou roșu”, a menționat Pănescu.

Galerie foto


Vizualizări: 2,013

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: