Terenurile agricole inundate. Culturile neasigurate!

Peste 90 de hectare de culturi agricole au fost afectate de inundaţii. Cele mai mari pagube se înregistrează în Bumbeşti Piţic şi Vladimir, unde au fost calamitate atât culturile de lucernă, dar şi cele de cereale. Culturile nu sunt asigurate. Deşi oamenii speră să fie sprijiniţi de către stat, conducerea Direcţiei Agricole Gorj nu dă asigurări că se vor acorda ajutoare de minimis.

Numai în comuna Vladimir au fost afectate de inundaţii peste 50 de hectare de culturi agricole, cele mai mari pagube au fost suferite de o societate comercială. „Cele mai afectate comune sunt: Bumbeşti Piţic- 10 hectare şi Vladimir -40 de hectare, unde terenul aparţine unei societăţii comerciale, din care 20 hectare sunt cultivate cu lucernă, iar producţia este compromisă 100%, 18 hectare de porumb şi un hectar de floarea-soarelui. Mai avem 15 hectare afectate în satul Frasinu, la cetăţeni, din care 4 hectare de lucernă, 3 hectare de grâu şi 8 hectare de porumb, iar în satul Andreeşti, tot la Vladimir, din cauza revărsării râului Gilort, avem afectate 2 hectare de ovăz, 5 hectare de lucernă, 6 hectare de grâu, 8 hectare de porumb. La Alimpeşti şi la Roşia de Amaradia avem suprafeţe mai mici, câte 0,5 hectare. Sunt zone unde s-au rupt podeţele, s-au produs colmatări, iar mâlul s-a depus pe cultura de porumb”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
Conducerea instituţiei spune că va centraliza pagubele şi va transmite situaţia la minister în speranţa că se va decide acordarea unor ajutoare de minimis. „Culturile nu sunt asigurate. Nu ştim dacă oamenii îşi vor putea recupera măcar o parte din valoarea pagubelor. Noi vom centraliza toate datele, ca-n fiecare an vom trimite situaţia la minister, iar dacă ministerul crede de cuviinţă le va acorda un ajutor de minimis. Cât ar fi de mic, ajutorul de minimis este binevenit pentru fermieri”, spune Dan Tănăsescu.
Specialiştii Direcţiei Agricole Gorj monitorizează permanent evoluţia fenomenelor meteorologice care s-au abătut asupra judeţului în ultima perioadă. Potrivit directorului Tănăsescu, în ultimele zile au căzut precipitaţii cuprinse între 25 şi 75 de litri/mp.

Vizualizări: 1,306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: