Termen mai lung pentru restructurarea CE Oltenia

Deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, a propus un amendament la ordonanța prin care Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare de 251 de milioane de euro, care ar da mai mult timp companiei pentru elaborarea planului de restructurare. “În Comisia de Buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, cameră decizională, a fost adoptat amendamentul meu cu privire la extinderea termenului de restituire a împrumutului pe care CE Oltenia l-a primit, de la 6 luni la 2 ani”, a transmis deputatul.

Weber solicitat Ministerului Energiei un punct de vedere oficial privitor la acest aspect. “Am cerut Guvernului ca într-o perioadă de două săptămâni să răspundă dacă CE Oltenia poate returna împrumutul în doar 6 luni de zile, ținând cont și de actualul context economic generat de epidemia de Covid-19, și dacă există un plan pentru salvarea acestei companii de maximă importanță pentru siguranța energetică a României”, a mai menționat deputatul de Gorj.

CEO a primit la începutul acestui an un împrumut de la stat, de 251 de milioane de euro, pentru a plăti certificatele de emisii, ajutor de stat care va deveni unul pentru restructurare, care va trebui avizat de Comisia Europeană. Totul condiționat de un plan de restructurare care presupune închiderea unor cariere, conversia unor grupuri de pe cărbune pe gaz și realizarea unor parcuri fotovoltaice în doar șase ani.

Niciun consultant nu a depus ofertă pentru realizarea planului de restructurare, pentru că timpul disponibil este foarte scurt. Un potențial ofertant a scris conducerii CEO care sunt motivele pentru care are nevoie de mai mult timp: “Având în vedere expertiza noastră în domeniul restructurării și cunoscând din documente publice situația Complexului Energetic Oltenia, considerăm că un Plan de Restructurare întocmit în acord cu principiile europene (vezi Orientări CE nr.2014/C249/01) și cu șanse reale de aprobare de către Comisia Europeană ar putea fi întocmit într-un interval de 90-120 de zile de la data la care studiile de fezabilitate privind noile capacități de producție sunt finalizate, acceptate și asumate de către Societate ca soluție tehnică dorită, inclusiv identificarea de principiu a liniilor de finanțare pentru acestea, fără a lua în calcul perioada necesară analizei de către Guvenul României, Comisia Europeană precum și negocierile inerente. Prin raportare la elementele conținute în Caietele de Sarcini, poate fi ușor observat că Societatea nu conștientizează complexitatea unui astfel de Plan de Restructurare iar elaborarea acestuia în condițiile solicitate nu are șanse reale de aprobare de către Comisia Europeană și de implementare, fiind în detrimentul procesului de decarbonare și al dezvoltării optime a sectorului energetic românesc”.

Planul de restructurare ar fi trebuit să fie depus până la 25 mai 2020, adică în doar 20 de zile de la finalizarea licitației, ceea ce este practic imposibil. (A.A.)

Vizualizări: 3,635

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: