Termocentralele din Gorj, ”vinovate” că Guvernul nu are soluții

Comisia Europeană a refuzat să acorde finanțarea promisă pentru România, din cauza neîndeplinirii angajamentelor de a închide bazinele energetice poluante. În încercarea de a găsi o soluție, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a propus conservarea centralelor energetice de la Turceni și Rovinari pentru următorii trei ani.

Această soluție este a treia propusă de Guvernul României în ultimii doi ani pentru cele două centrale. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România s-a angajat inițial să reducă poluarea și să închidă complexul energetic, însă această decizie a fost revizuită ulterior.

Specialiștii avertizează că aceste manevre îi pot afecta pe români prin pierderea credibilității și încurajează Guvernul să găsească soluții sustenabile și mai viabile. În plus, europenii solicită garanții că aceste centrale energetice puternic poluante nu vor fi folosite în continuare. Conform experților în energie, există o problemă legată de posibilitatea redeschiderii acestor centrale după ce vor fi puse în conservare timp de trei ani. În cazul în care România nu va îndeplini angajamentele de decarbonificare, ar putea primi tranșa a doua a banilor fără suma aferentă acestui capitol, ceea ce ar fi o pierdere semnificativă de finanțare. „Legislaţia, în momentul de faţă, prevede că dacă aceste capacităţi intră în conservare, vor rămâne aşa trei ani, după care vor fi închise. În această perioadă de trei ani nu produc energie decât în situaţii excepţionale, doar când nu poate fi acoperit consumul, nici măcar din import. Nu e clar cum pot fi redeschise”, spune Mihai Constantinescu, expert în energie.

În prezent, peste 11.000 de oameni lucrează la Complexul Energetic Oltenia, însă cantitatea de energie livrată a scăzut semnificativ în ultimul timp, iar costurile de producție sunt ridicate. În acest context, este esențial ca autoritățile să găsească o soluție durabilă și sustenabilă pentru a asigura un mediu mai curat și mai sănătos pentru cetățenii României.

Vizualizări: 2,416

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: