Terorizaţi de vecinul piroman. „A spus că o să facă cel mai mare foc din sat”

Doi soţi din Săuleşti au viaţa un iad după ce un vecin le-a dat foc de mai multe ori la clăile de fân sau la baloţii de furaje. Ultimul incident de acest gen a avut loc chiar duminică noaptea, marţi seara individul acuzat de distrugere fiind încătuşat de poliţişti. Până acum, un procuror de caz nu l-a considerat pericol public şi a dispus anchetarea lui doar sub control judiciar, deşi starea conflictuală e ştiută de ani de zile de toată lumea.

Ion şi Gheorghiţa Vâlceanu au o gospodărie de care sunt tare mândri şi care, probabil, stârneşte şi multe invidii. Oamenii au avut însă neşansa să îl aibă vecin pe Constantin Nicola, care are acelaşi nume cu al tatălui său. Împreună cu un frate, acesta s-a certat de mai multe cu cei doi soţi, dar le-a pus foc la furaje de mai multe ori. Ultima ispravă de acest gen a făcut-o duminică noaptea.

„Doar în toamna anului trecut mi-a pus foc de trei ori. A venit copilul acasă să mă ajute să strâng furaje pentru iarnă şi el le-a dat foc. Apoi am cumpărat şi iar am cumpărat şi el a pus focul. Duminică seara, mulţumesc lui Dumnezeu că nu intrasem să fac duş şi să mă bag la culcare că ardeam ca şobolanii; a venit şi a pus foc din nou. O claie şi 30 de baloţi au ars ca o torţă. Aveam un solar cu policarbonat lângă claie şi s-a ales praful de el. Avea soţia răsadurile puse acolo, nu a mai rămas nimic. Acum va trebui să îl refac de la început, nu o să stau fără el pentru că e bun acolo în gospodărie. Numai un nenorocit ca el putea face aşa ceva”, afirmă păgubitul.

A anunţat incendiul

Nicola a fost duminică seara la o cârciumă din sat şi a spus că urmează să facă un foc mare, dar nimeni nu l-a luat în serios. În ciuda trecutului său şi a conflictelor arhicunoscute pe care le are cu soţii Vâlceanu, nimeni din sat nu s-a gândit că individul ar putea provoca o nenorocire. „S-a dus la cârciumă şi acolo a spus că o să facă cel mai mare foc din sat, dar oamenii nu l-au băgat în seamă. Taică-su a spus şi el la o vecină că o să ne dea foc şi la casă, să ardem noi în ea ca şobolanii şi pompierii să nu mai aibă ce stinge. Acum doar am văzut focul şi am apucat să strig soţul să vină să îl stingem. Au sărit oamenii din sat cu găleţile, că până vin la noi pompierii tocmai de la Turceni vă daţi seama că arde totul. Soţul a dat tractorul la o parte şi noi am încercat să facem să nu ajungă focul la casă şi la animale că aia ne mai trebuia. Culmea este că eu oricum făcusem de pază şi cu o seară înainte, am stat până pe la 1.00 noaptea ca să îl văd când vine să pună focul, dar atunci nu a mai venit. M-a epuizat fizic şi psihic că nu mai ştiu ce să fac. Noi nu le-am greşit lor cu nimic, cred că sunt invidioşi că noi muncim şi ne-am făcut gospodărie frumoasă, iar ei stau numai la cârciumă toată ziua, altceva nu văd ce ar putea să aibă cu noi”, a spus Gheorghiţa Vâlceanu.

Scandaluri vechi

Nimeni nu mai ştie când şi de la ce a început cearta între cele două familii. Cei din familia Nicola au primit şi amenzi de câte 10.000 de lei, dar acest lucru tot nu i-a speriat. Tatăl piromanului spune că fiul său consumă alcool şi atunci îşi pierde minţile şi aşa se ajunge la scandal. „El nu ar trebui să pună pic de alcool în gură, că e operat la cap, dar cum bea, cum face scandal. Vecinul se mai ceartă şi el cu el, mai ales când sare câte-o găină de la noi în grădina lui. Dă cu piatra după ea s-o omoare şi tot aşa, de ani de zile e numai ceartă. Şi el cred că e nebun ca fi-miu şi n-ai cu cine să te înţelegi”, explică Nicola senior.

Arestat pentru 30 de zile

Juniorul, în schimb, a avut de dat explicaţii de această dată în faţa magistraţilor de la Judecătoria Târgu Cărbuneşti, unde a fost prezentat miercuri cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea de arestare şi a emis pe numele acestuia mandat de 30 de zile. Anterior, individul fusese cercetat sub control judiciar, măsură care a expirat în luna februarie. Acum, convins fiind că nu i se întâmplă nimic, bărbatul s-a „jucat” din nou cu focul, dar nu a mai scăpat de cătuşe.

Vizualizări: 2,906

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: