Tezaur descoperit pe traseul BRUA, în Gorj

Un adevărat tezaur a fost descoperit în județul Gorj în urmă cu 3 ani, atunci când a fost introdusă conducta de gaze BRUA. Specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Arheologie din Bucureşti au deschis în această vară un şantier în situl din localitatea Hurezani. Aceştia au descoperit o serie de vestigii, printre care și un obiect de metal foarte vechi.

După ce situl a fost descoperit, arheologii au tot căutat diferite obiecte ce datează din cele mai vechi timpuri. De această dată, o echipă de specialiști a revenit în localitatea Hurezani pentru a vedea ce se mai ascunde în pământul gorjenesc.  După mai multe săpături, arheologii au descoperit obiecte din Epoca Bronzului şi prima Epocă a Fierului, printre care şi un obiect din fier, care, conform primelor estimări, ar putea să fie printre cele mai vechi obiecte din metal descoperite pe teritoriul României.

”Este un sit foarte mare, de circa 7 hectare întindere, sit preistoric. Are o depunere arheologică destul de consistentă. Din punctul nostru de vedere este cel mai important sit din zona Oltenia și din întreg sudul României. Acolo a fost găsit și un cuțitaș de bronz. Ținând cont de contextul stratigrafic este unul dintre cele mai timpurii obiecte de metal din România și nu numai”, a afirmat Radu Băjenaru, coordonator al șantierului arheologic.

Cele mai multe obiecte găsite au fost cele de ceramică. ”Sunt resturi de la o construcție din Epoca Bronzului. S-au mai păstrat fragmente de chirpici, ceramice. Fragmentele ceramice cele mai elocvente aparțin culturii Verbicioara, fiind decorate cu incizii”, spune Anca Popescu, arheolog.

La căutări au ajutat și localnici. Oamenii spun că este ceva special, iar sentimentul este unic. ”Mi se pare destul de interesant, mai ales că am avut și ocazia să particip la săpături. Am fost și anul trecut. Am găsit și atunci obiecte, dar nu chiar atât de vechi. Am înțeles de la domnul director că acel cuțitaș face parte dintr-o epocă foarte veche. Sentimentul este unul plăcut, mai ales că eu am avut ocazia să-l găsesc”, a spus un localnic.  

Obiectele găsite vor fi prelucrate la Bucureşti, restaurate şi predate Muzeului Judeţean de Istorie Gorj.  

Săpăturile arheologice vor continua şi în anii următori, iar intenția cercetătorilor este ca 10 de ani de acum încolo să vină la Gorj pentru  descoperi tot mai multe obiecte vechi.

Vizualizări: 11,313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: