Biserică reabilitată cu bani europeni și cu sprijinul oierilor

Se lucrează la reabilitarea unei biserici, monument istoric, din comuna gorjeană Polovragi. Autoritățile locale au obținut fonduri europene pentru salvarea locașului de cult care are o vechime de peste 200 de ani și care era în pericol să se prăbușească. Finanțarea obținută nu este suficientă și în ajutor pentru salvarea bisericii au sărit și oierii din Polovragi.

Lucrările la biserica din Polovragi au început în urmă cu un an și jumătate și s-au derulat destul de greoi, mai ales că a fost nevoie de autorizații speciale pentru monumentele istorice.

Și banii au fost o problemă, pentru că finanțarea europeană nu a fost suficientă. ”Am primit 300.000 de euro, la care s-a adăugat și cofinanțarea primăriei. Vreau să vă spun că ne-au ajutat financiar și oierii din Polovragi, care au contribuit la refacerea bisericii care risca oricând să cadă și o pierdeam. Au fost lucrări ample aici, care au trebuit respectate cu sfințenie. S-au refăcut fundația, temelia cu pereții din lemn așa cum erau înainte, acoperișul de șiță, s-a făcut renovare integrală. Astfel de lucrări la monumentele istorice merg destul de greu”, a declarat primarul Gheorghe Epure.

Imediat ce lucrările vor fi finalizate, aici se vor relua slujbele care nu s-au mai ținut de mulți ani din cauza stadiului avansat de degradare în care se afla locașul monument istoric. ”Vorbim de o biserică cu o vechime de 210 ani, pe care o puteam pierde. Dacă o lăsam, se autodistrugea și era păcat și de ea, și de străbunii noștri care au muncit la ea. Îi dăm viață și noi sperăm ca, până la sfârșitul anului, să fie gata și să oficiem slujbe aici”, a mai spus primarul.

Biserica monument istoric este în satul Polovragi.

Vizualizări: 2,220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: