TOP 5 Beneficiile ascunse de sfecla roşie

O legumă de sezon care are numeroase beneficii pentru sănătate este sfecla roşie. Sfecla roşie este celebră pentru calităţile sale deoarece ameliorează artero-scleroza, scade colesterolul din sânge, menţine tonusul vaselor de sânge şi ameliorează funcţiile inimii. Pe lângă acestea sfecla mai are o serie de calităţi mai puţin cunoscute, dar benefice pentru organismul uman.

Sfecla roşie are un gust dulce, uşor sărat, iar mirosul acesteia este estompat dacă folosim la salatele din rădăcină de sfeclă roşie puţin oţet. De la sfecla roşie se poate folosi pentru consum atât rădăcina, cât şi frunzele pentru aromă la preparatele gătite. Este indicat să alegeţi rădăcinile mai mici  pentru că sunt mai dulci. Este indicat de asemenea de a fi consumată în stare crudă şi nu fiartă, având grijă să folosiţi şi sucul de sfeclă roşie care este la fel de sănătos ca aceasta. Puteţi consuma cel mai comod sfecla roşie în salate: se poate rade rădăcina la orice tip de salată care suporta adăugarea de oţet, mai ales la salatele de vară. O puteţi combina cu morcov ras şi ţelina rasă ori chiar păstârnac, peste care adăugaţi sare, oţet şi piper după gust.

Tratament minune pentru ficat

Afecţiunile hepatice pot fi ameliorate prin consumul de sfeclă roşie. Astfel pentru ficatul gras (steatoza hepatica), ficatul obosit, ficatul leneş sau chiar în stările infecţioase precum hepatite,  sfecla roşie ajută la îmbunătăţirea metabolismului celular şi prelungeşte viaţa hepatocitelor (celule hepatice).

Combate oboseala

Consumul de sfeclă roşie este util în combaterea stărilor de oboseală, în perioadele de suprasolicitare intelectuală şi fizică, dar şi în perioadele de convalescenţă.

Previne anemia

Sfecla roşie conţine o gamă largă de vitamine, minerale şi substanţe active. Pe lângă acestea conţine fier, dar şi acid folic, importante în producerea de globule roşii la nivelul măduvei osoase hematogene. Consumul de sfeclă roşie previne astfel anemia.

Combate stresul oxidativ

Având o cantitate mare de antioxidanţi, sfecla roşie ajută la combaterea stresului oxidativ, cunoscut ca fiind un factor predispozant la multe patologii.

Are calităţi anti-cancerigene

Sfecla roşie prezintă şi multiple proprietăţi anti-cancerigene, reducând stresul oxidativ şi inhibând modificările genetice şi proliferarea celulelor cancerigene. Este foarte utilă în special în prevenţia cancerului şi poate fi folosită ca adjuvant în tratamentul anti-cancerigen.

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: