Trei căi pentru desfacerea căsătoriei

Divorțul este metoda prin care o căsătorie se poate desface, dacă există motive temeinice astfel încât raporturile dintre soți să fie grav vătămate și căsătoria să nu mai poată continua.

Divorțul poate avea loc prin acordul soților, la cererea unuia dintre soți sau atunci când continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, toate aceste situații fiind reglementate de noul Cod Civil. În plus, legislația autohtonă prevede că soții au de ales între mai multe variante atunci când decid să se despartă: divorțul administrativ, care presupune desfacerea căsătoriei de către ofițerul stării civile, divorțul la notar și cel în instanța de judecată.

Divorțul poate avea loc prin acordul soților, la cererea unuia dintre soți sau atunci când continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, toate aceste situații fiind reglementate de noul Cod Civil. În plus, legislația autohtonă prevede că soții au de ales între mai multe variante atunci când decid să se despartă: divorțul administrativ, care presupune desfacerea căsătoriei de către ofițerul stării civile, divorțul la notar și cel în fața instanței de judecată.

Ce căi aveți la dispoziție?

DIVORȚUL ADMINISTRATIV

Divorţul pe cale administrativă se adresează persoanelor care au ca obiectiv principal desfacerea căsătoriei, ambii soţi fiind de comun acord cu acesta şi nefiind implicaţi copii minori. Reţinem că procedura administrativă se limitează numai la divorţ.

DIVORȚUL NOTARIAL

Divorţul prin procedură notarială se adresează oricărui cuplu, atât cel fără copii, cât şi cel în urma căruia au rezultat copii minori. Spre deosebire de procedura administrativă, în cadrul divorţului prin procedură notarială părţile, prin acordul lor bilateral, pot să reglementeze toate aspectele pe care le implică desfacerea căsătoriei, atât cele ale divorţului, cât şi cele referitoare la copii sau la efectele patrimoniale care rezultă din divorţul respectiv.

DIVORȚUL JUDICIAR

Poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei și indiferent dacă există sau nu copii minori rezultați din căsătorie chiar dacă soții nu sunt de acord cu desfacerea căsătoriei.

Avocat Dobrescu Bogdan

Nr. tel. 0766883875

Adresa e-mail: [email protected]

www.avocatdobrescu.ro

Vizualizări: 2,215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: