Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul privind protecţia femeilor

Uniunea Europeană şi SUA s-au declarat duminică dezamăgite de hotărârea Turciei de a se retrage din Convenţia de la Istanbul privind protecţia femeilor, instrument esenţial în combaterea violenţelor contra femeilor în întreaga lume, transmit AFP şi dpa.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat regretul faţă de retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul şi i-a cerut Ankarei să revină asupra acestei decizii.

''Sperăm că în curând Turcia se va realătura eforturilor Uniunii Europene de a apăra drepturile femeilor şi ale fetelor, un element fundamental al drepturilor omului, păcii, securităţii şi egalităţii în secolul 21'', a spus Borrell.

La rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut ratificarea Convenţiei de la Istanbul de toate statele semnatare. ''Femeile merită un cadru juridic solid care să le protejeze'', a scris Von der Leyen pe Twitter, indicând că ''violenţa contra femeilor nu este tolerabilă''.

Şi Washingtonul s-a arătat dezamăgit de retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul, preşedintele american Joe Biden subliniind că decizia Ankarei constituie un pas înapoi în eforturile de a se pune capăt violenţelor împotriva femeilor.

''Ţările ar trebui să lucreze pentru consolidarea şi reînnoirea angajamentelor lor pentru a se pune capăt violenţelor contra femeilor, nu pentru a respinge tratate internaţionale menite să protejeze femeile şi să îi tragă la răspundere pe autorii abuzurilor'', a susţinut liderul american într-o declaraţie.

Semnată în 2011, la Convenţia de la Istanbul obligă guvernul să adopte o legislaţie ce reprimă violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină. Turcia a dezbătut o posibilă retragere din Convenţie după ce anul trecut un responsabil al partidului la putere, al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ridicase problema abandonării tratatului. De atunci, numeroase femei au ieşit pe străzile Istanbulului şi ale altor oraşe turce, solicitând guvernului de la Ankara să respecte Convenţia. 

Vizualizări: 453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: