Un adolescent, vicecampion balcanic, are nevoie de o operaţie la ochi

Alexandru Bogdan Staicu este un model de voinţă, ambiţie şi muncă pentru colegii săi de generaţie. La 18 ani practică atletismul deja de zece ani şi este campion al României, iar recent a devenit vicecampion balcanic la cros. Ce are special acest atlet faţă de alţii care au avut şi ei performanţe asemănătoare este faptul că are probleme cu vederea. Poartă ochelari la şcoală şi în timpul liber dar aceste probleme nu l-au împiedicat să facă sport şi încă de performanţă.

A devenit în 2009 campion al României la 5000 de metri trecând peste problemele cu vederea, iar acum se specializează în cros. Născut în prima zi a anului 1992 Alexandru este elev la Liceul nr. 4 din Târgu Jiu şi provine dintr-o familie mai numeroasă, având încă trei fraţi.

500 de euro ar fi necesari pentru operaţie

Alexandru poartă ochelari în timpul liber pentru a corecta o problemă cu vederea care s-ar putea remedia printr-o operaţie însă nu o putea face până la 18 ani. Nici acum nu este sigur că o va putea face pentru că familia nu îşi permite să acopere costurile, iar din atletism nu se câştigă bani la nivelul la care este el acum. Pentru operaţie este nevoie de cel puţin 500 de euro dar şi de timp liber pentru a face o pauză de la pregătire. Antrenoarea acestuia, Viorica Dina, a explicat că problema lui Alexandru este din naştere şi este nevoie de o operaţie pentru a se remedia problema: „Din păcate aşa s-a născut cu problema de la ochi şi abia după 18 ani se poate opera dar trebuie să prindă o perioadă de pauză în competiţii”.

Problema de la ochi nu-l împiedică să alerge

Atletul a povestit că problema de la ochi nu-l împiedică deloc să alerge. „Am mers mai târziu la şcoală din cauza problemelor cu vederea care s-au remediat parţial. Mai e o mică problemă la un ochi. Dar nu mă afectează deloc la alergat şi m-am obişnuit. Văd destul de bine dar îmi obosesc ochii numai când stau mult la calculator sau televizor, însă la atletism nu mă deranjează deloc”, a povestit Alexandru care a avut ambiţia de a demonstra că se poate face performanţă în condiţiile în care ai o anumită problemă de sănătate. Recent atletul şi-a îndeplinit un vis mai vechi, a devenit vicecampion balcanic la cros dar rezultatul nu i-a adus şi banii necesari pentru operaţie pentru că medalia la Balcaniadă nu se plăteşte. „Vom căuta un sponsor sau pe cineva cu suflet mare care să îi dea măcar un echipament sau o pereche de adidas pentru că nici clubul nu îşi permite o premiere”, a spus antrenoarea care face eforturi să strângă banii necesari pentru o operaţie.

„Am ales atletismul pentru că e un sport sănătos şi le-aş recomanda tuturor să vină la sport pentru că stau mai mult timp în natură. Pentru mine a devenit deja un mod de viaţă, dacă nu vin o zi la antrenament nu mă simt bine”.

Alexandru Staicu

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: