Un milion de români cu insuficienţă cardiacă

Aproximativ un milion de români suferă de insuficiență cardiacă, în jur de 25.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală, iar nouă din zece nu știu că suferă de aceasta, a declarat dr. Marius Geantă, co-fondator și președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină.

"Insuficiența cardiacă este prima cauză de internare în spitalele din România, iar supraviețuirea la cinci ani de la diagnosticul de insuficiență cardiacă este mai mică decât în multe forme de cancer. Sunt informații pe care le-am extras din acest document (n.r. — un raport al Grupului pentru Insuficiență Cardiacă al Societății Române de Cardiologie)", a precizat Geantă, la o întâlnire cu presa pe tema insuficienței cardiace, ca parte a programului de informare și educare "Health Innovation Agenda".

Potrivit acestuia, insuficiența cardiacă este o boală cronică gravă, în care inima nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge spre organe, pentru a susține funcționarea acestora.

Cele mai frecvente cauze de insuficiență cardiacă în România sunt infarctul miocardic și alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arterială, boli ale valvelor inimii și malformațiile congenitale cardiace. Prevalența insuficienței cardiace în rândul populației României este de 4,7%. Aproximativ 35% dintre pacienți prezintă insuficiență cardiacă cu grad ridicat de severitate a bolii și cu o calitate a vieții extrem de scăzută, care este influențată și de problemele psihologice, de reacțiile adverse la tratament și de limitările de ordin social, a arătat medicul. (A.P.)

Vizualizări: 1,812

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: