Un proiect de continuare a lucrărilor hidrocentralelor din defileu, în dezbatere. Exproprieri de 30 de milioane de lei

Proiectul hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului continuă. Recent, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre ce vizează aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere pentru construcția celor două hidrocentrale.

Intre timp, peste peste 33.000 de persoane au semnat petiția intitulată „Opriți distrugerea Defileului Jiului”. Valoarea exproprierilor este de 30.408,50 lei și se alocă de la bugetul de stat, prin Ministerului Energiei.

Proiectul a început în 2004, iar în 2017 autorizația de construire a fost anulată definitiv de instanță, la cererea unor ONG-uri.

„Prin acest proiect de act normativ se solicită aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Racordarea la Sistemul Electroenergetic Național a Centralei Hidroelectrice Dumitra și a microhidrocentralei Livezeni din cadrul obiectivului de investiție „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni - Bumbești”, județele Gorj și Hunedoara, terenuri situate pe raza unităților administrativ-teritoriale Aninoasa județul Hunedoara, declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate privată afectate de coridorul de expropriere. Totodată, acest proiect vizează asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată, situate pe amplasamentul coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică.

„Promovarea prezentului proiect de act normativ derivă din necesitatea creşterii capacității de producție de energie electrică în Sistemul Electroenergetic Național (SEN) prin urgentarea finalizării obiectivului de investiții „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni - Bumbeşti”, obiectiv amplasat în partea de sud a județului Hunedoara și nord a județului Gorj pe sectorul râului Jiu cuprins între localitățile Livezeni și Bumbești și a evacuării energiei electrice produse la nivelul obiectivului menționat”, se mai arată în proiect.

Ideea proiectului cu cele două hidrocentrale pe Jiu a apărut în perioada comunistă, dar a fost abandonată. În anii 2000, proiectul a fost resuscitat, iar lucrările de construire au început în 2004. În 2017, ONG-urile de mediu au reușit anularea în instanță a autorizațiilor de construire, tocmai pe motiv că impactul asupra parcului natural era devastator.

Vizualizări: 605

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: