Un târgujian creşte găini cu carnea neagră

Constantin Belgiu este târgujianul care participă anual la expoziţiile de păsări rare din Gorj, dar şi din ţară, şi de fiecare dată reuşeşte să atragă atenţia cu exemplarele pe care le creşte în gospodăria lui de lângă Piaţa Mare. Anul trecut, bărbatul a devenit campion naţional la Mătase Japoneză Albă şi la Pitica Încălţată. Găinuşele sunt marea pasiune a târgujianului care spune că nu are niciun beneficiu de pe urma lor, în afara frumuseţii şi a particularităţilor deosebite pe care le au aceste rase de păsări.

Brahma, Cochinchina, Mătase Japoneză, Pitică Încălţată-Mii de Flori şi Yokohama sunt doar câteva din rasele de găini pe care Constantin Belgiu le creşte în curtea sa. Târgujianul spune că iniţial a cumpărat câteva găinuşe pentru că erau pe placul copiilor, ulterior devenind o pasiune. „Particip cu ele la expoziţii, la cea locală de la Târgu Jiu şi în ultimii doi ani am fost şi la cea naţională. La Târgu Jiu am câştigat tot timpul pentru că suntem puţini, iar la naţională, anul trecut, am două păsări cu care am fost campion naţional, cu Mătase japoneză albă la cocoş şi la Mii de flori-Isabel porţelan, tot la cocoş. Locuiesc lângă Piaţa Mare, n-am spaţiu foarte mare, dar am grijă de ele. Eu aş mai lua ceva, dar nu prea mai am spaţiu, că am şi păuni, şi este greu”, a declarat Constantin Belgiu, crescător de păsări.

Are pielea neagră şi cinci degete la picioare

Găinuşele nu diferă din punct de vedere al habitatului sau al hranei faţă de rasele tradiţionale, doar înfăţişarea este excepţională. „De exemplu, Mătase Japoneză este o rasă de talie mică, penele sunt ca un puf tot timpul, carnea şi pielea sunt negre şi au cinci degete la picioare, în loc de patru. Sunt cele trei particularităţi ale găinii de Mătase Japoneză. Rasa Yokohama are coada mare, nu foarte mare ca la Phoenix, dar mai mare ca la rasele normale, și este în formă de seceră. Sunt păsări de talie mică; găina pe la 600 de grame, cocoșul pe la 700-800 de grame”, a spus Constantin Belgiu.

Carnea de culoarea neagră este foarte apreciată în restaurantele de lux din întreaga lume. Păsările nu necesită o atenţie sporită, mănâncă grâu şi porumb, iar un exemplar bine întreţinut ar putea ajunge şi la 200 de euro. „În principiu trebuie să ai grijă să aibă un adăpost mai bine îngrijit, mai adăpostit de ploaie, să nu se nămolească, iar mâncarea trebuie să fie bună, grâu şi porumb, să nu fie mucegăit. Un exemplar bun, matur, cu care să participi la expoziţii, este de la 200 lei în sus, ajunge şi la 200 de euro. Nu este niciun câştig financiar, nici măcar la câştigătorii de diplomă nu se acordă premii în bani. Deplasarea, taxa de cuşcă sunt din propriul buzunar”, a mai spus crescătorul de păsări.

Galerie foto





Vizualizări: 16,445

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: