USR vrea România în "Alianţa Bateriilor", cu grafitul de la Baia de Fier

USR solicită primului ministru Viorica Dăncilă şi ministrului Economiei Niculae Bădălău includerea României în iniţiativa europeană "Alianţa Bateriilor". Gorjul are o exploatare de grafit la Baia de Fier, abandonată de 25 de ani, care ar fi utilă în acest proiect.

Deputatul USR Cristina Prună le-a adresat o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Economiei Niculae Bădălău pentru a le cere să susţină integrarea României în "Alianţa Bateriilor", o iniţiativă europeană, lansată la finalul anului 2017, al cărei obiectiv este de a dezvolta producţia de baterii la nivelul Uniunii Europene.

Cristina Prună spune că pot fi accesate fonduri europene pentru punerea în valoare a unor resurse pe care România le are. “În Gorj, producţia de grafit a fost abandonată acum 25 de ani. Atunci, motivul a fost tehnologia învechită. Astăzi, grafitul este una dintre cele mai căutate materii prime în industria producătoare de baterii. Lignitul exploatat în Gorj suferă deja din cauza preţului din ce în ce mai mare al poluării, iar locurile de muncă a mii de oameni sunt în pericol. Există alternative pentru ei. Ministerul Economiei şi ANRM ar trebui să stabilească un plan coerent pentru valorificare a eventualelor rezerve de grafit, în condiţii de eficienţă economică şi respect al mediului înconjurător”.

De asemenea, gazul natural din viitoarea producţie din Marea Neagră ar putea fi folosit în procesele de obţinere a materialelor compozite folosite atât în industria auto, cât şi a fabricării eolienelor şi panourilor solare. "A venit momentul să avem un plan naţional pentru a reporni industria petrochimică pentru a valorifica superior gazul natural românesc", spune Prună.

Stocarea energiei va juca un rol din ce în ce mai important în timpul tranziţiei energetice. “Românii din Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Gorj merită acest minim efort din partea Guvernului României, pentru că avem generaţii întregi de mineri, cercetători, ingineri din industria auto şi din industria de petrol şi gaze care pot ajuta la modernizarea industriei româneşti. Acesta ar trebui să fie un obiectiv strategic pentru ţara noastră”, mai arată Cristina Prună, membru în Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor şi al Comisiei pentru Afaceri Europene.

Vizualizări: 938

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: